Áder, a katona

Ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból, nyúl helyett azonban vakondokot találtunk – Áder János e mondattal engedett bepillantást sajátos észjárásába, egyszersmind fölvillantva fanyar humorát is, amin azért akkoriban, hét évvel ezelőtt, olyan nagyon sokaknak nem volt kedvük kacagni: Sólyom László elnökké választásakor ugyanis az őt támogató Fidesznek sikerült olyan helyzetet teremtenie, hogy a szavazás első fordulójában a frakció egyetlen tagja sem voksolt. 

Áder a háromhetente ülésező parlament elnökéből a Fidesz hetente közelharcot vívó frakcióvezetője lett a választási kudarc következtében, majd Pokorni pártelnöki kalandja után a Fidesz ügyvezető alelnöki teendőit is ellátta
Gárdi Balázs 2002.12.03. Digitális 202. sz. CD Áder János és Pokorni Zoltán (Fidesz) tollat, ceruzát ad át Megszavazzák a költségvetést, az elfogadott változtatások 16 milliárd forintos többlettámogatást foglalnak magukba. - költségvetéshez beérkezett módosító indítványt fogadtak el, - Az ellenzé

Így derült ki, hogy azok, akik nem Sólyomot támogatták az akkori ellenzékből, csakis MDF-esek lehettek. Ádert nem igazán zavarta, hogy ezzel az eljárással számos embert méltatlan helyzetbe hoz, köztük saját jelöltjüket, Sólyomot, aki ezek után, immáron államfőként, egyfajta billogként viselhette a megválasztása furcsa körülményeire emlékeztető folyamatos bírálatokat. Áder azonban pragmatikus ember, őt az ilyen ügyek nemigen szokták zavarni. A lényeg: a cél teljesült.

Most sem fogja zavarni semmi, s ebből a szempontból ugyanolyan, mint az az ember, aki most épp a Sándor-palotába küldi őt szolgálatra. A jó katona oda megy, ahová ura és parancsolója küldi, s ha most épp az jut sorául, hogy Brüsszelt kell fölcserélnie a budai Várral, hát akkor fölcseréli a budai Várral, mit neki. És hogy történetesen Magyarország legfőbb közjogi méltósága lesz? Ha Isten így akarta...

Nem zavarja majd semmi. Nem, hogy egy olyan köztársasági elnöki tisztséget tölt majd be, amelynek ma már nincs súlya, méghozzá azért nincs, mert Orbán Viktor most ezt így akarta, és mindaddig nem is lesz, amíg Orbán Viktor azt nem akarja, hogy ismét legyen – nyilvánvalóan csak egy olyan forgatókönyv esetén, amelyre most még legfélelmetesebb álmaikban mernek csak gondolni: ha újra elbuknának. Ádernek ebben van gyakorlata: ahogy a 2002-es vereség után is ő tartotta egyben a pártot, amíg Orbán hónapokra eltűnt, úgy most azt az államot kellene egyben tartania, immáron elnökként, amelyet főnöke kialakított – épp azon erőkkel szemben, amelyek esetleges győzelmüket épp annak köszönhetik, hogy az orbáni világ megváltoztatására szegődtek. Jó katona lesz. Az utolsó leheletéig küzdeni fog.

Áder Jánosnak ugyanis nincs saját sztorija, nincs önálló története. Talán lehetett volna – ha egyetlenegyszer is nemet mond. Ha nemet mondott volna arra, hogy ő írja – vagy az ő nyakába varrják, ki tudja? – az igazságszolgáltatási törvényt, amelyet Brüsszel épp most szed ízenként szét, vagy azt a választójogi törvényt, amely egyetlen gondolatra épül, mégpedig arra, hogy a Fideszt sose lehessen leváltani. De nem: ő aztán tényleg nem mond nemet. Teszi, mit dolgául szabtak.

Most köztársasági elnök lesz, és az elkövetkezendő években a legtöbb, ami elmondható lesz róla, hogy Magyarországnak olyan államfője van, akit nem kell végtelenül kínosnak érezni, ami az elmúlt pár évhez viszonyítva nagy előrelépés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.