Civil miniszterelnököt!

Orbán Viktor legnagyobb bűne nem az, hogy gazdasági mélypontra süllyesztette hazánkat, hanem, hogy kizárólag kielégíthetetlen hataloméhsége érdekében, rájátszik a magyar „néplélek” önsorsrontó hagyományaira, népszerű nép-nemzeti lózungokkal építi ki a totális feudális kliensrendszert, a „dzsentrikapitalizmust”, a talpnyalás újkorát.

Miközben a „középosztály” felemeléséről papol, csak azoknak hajlandó némi koncot vetni, akiktől saját ajnározását követel(het)i meg.

Nemrég Lengyel László írt cikket a Népszabadságban a „kiútról”. Szerintem a következő tíz évben eleve ne lehessen Magyarországon pártelnökből miniszterelnök, „szakértői kormányfőt” kelljen minden esetben a parlamentbe bejutott képviselők legalább 51%-ának választania. Így nemcsak egy újabb „fék és ellensúly” jönne létre, de a korrupciót is sikerülhetne visszaszorítani, hiszen annak melegágya nálunk a parlament.

Ezt a célt elérni most csak egy olyan „konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal” lehetne, amelyhez először is találni kellene egy a jobboldalnak is megfelelni képes kormányfőjelöltet (javasolnám Chikán Attilát), aztán – előtte vagy utána – valakinek össze kellene állítania azt az iratot, amelynek aláírására az egész ellenzék – pártok, civilek – összefogásával kéne meggyőzni 80-100 fideszes képviselőt. Valószínűleg nem sikerülne, de legalább az ellenzék megtanulna „összefogni”.

Békés Ilona, Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.