Médiatöltény

VV Seherezádé megszabadult veszélyes műmelleitől – adta hírül címlapján az ismert bulvárlap. A dolgozat éppen azon a napon jelent meg, amikor a Népszabadság arról számolt be: a médiahatóság több százmillió forintos díjcsökkentést ítélt meg a két nagy kereskedelmi televíziónak.

A két hír között nyilván nincs közvetlen összefüggés, azaz az RTL Klubnak nem azért kell kevesebbet fizetnie az államnak,mert a Való Világ című reality show-jának egyik hőse sikeres szilikonbetét-cserét abszolvált, ám az információpár figyelemre érdemes. Illusztrálja, hogy a Szalai Annamária irányította testület diszkréten bár, de igazolja a médiatörvény kritikusainak aggodalmait. A Médiatanács mindent megtesz azért, hogy bizonyítsa: a jogszabálynak tényleg nem volt egyéb célja, mint a médiapiac egypárti és totális kontrollja, teljes pacifikálása. Még akkor is látszik e tendencia, ha az őrült büntetési tételek – elméleti – fenyegetése sem zavarta a médiát például abban, hogy feladatát végezze, s leleplezze például Schmitt Pál plagizált doktori dolgozatát.

Aktuálisan éppen azok a kereskedelmi csatornák a Médiatanács favoritjai, amelyeket korábban az eredendő bűn forrásaiként tüntettek fel és büntettek le. Azok az adók, amelyek közszolgálati feladataikat megtagadják, (ir)reality show-kat küldenek a képernyőre főműsoridőben, s amelyeknek híradói jobban hasonlítanak a sikeres amerikai nyomozós sorozatokhoz, mint információforráshoz. Cserében érkezik a több százmilliós prémium, nőhet e cégek profitja, ami egyéb esetekben zavarni szokta a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Az RTL Klub 2010-es, 3 milliárd forintos nyeresége azonban nyilván nem lépte át a multinacionális vállalatok profitjának csökkentéséért felelős potentát ingerküszöbét.

Mert arra gondolni sem merünk, hogy a médiahatóság ennek az akciónak a keretében kárpótolja a csatornákat az amúgy kiszabott „látványbüntetésekért”, amelyeket káromkodás, cigarettázás és egyéb fölfoghatatlan nemzetkórtani események miatt vetett ki rájuk. Már csak azért sem foglalkozunk efféle fantazmagóriákkal, mert a szervezet tényleg kifogástalan munkát végez. Már ami a médiatörvény üzenetének, szellemiségének és nívójának bemutatását illeti. Nem csupán az említett tévékkel kötött indokolhatatlan és titkosított szerződést a csúcsgrémium, de a lehetetlent ígérve frekvenciához jutó – Slágert és Danubiust kiütő

– Class FM-mel és Neo FM-mel is. Ők is kaptak díjkedvezményt. Hab a tortán, hogy a Klubrádióval szemben pert vesztett Médiatanács most zenével tömné tele az InfoRádiót is. A lényeg az, hogy a közügyekkel ne foglalkozzon senki. Ha mégis, akkor retusáljon, vagy ne vegyen észre egy százezres tüntetést az Operánál, mint az egykorvolt Magyar Televízió.

Egyébiránt a tanulságot VV Seherezádétól már úgyis megtudtuk: nem minden plasztikai műtét sikerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.