Mutyi

Meglehet, az új Nemzeti alaptantervet készítő bizottság azt hiszi, megold valamit, ha Wass Albertet és Kertész Imrét együtt emeli be a kötelezően megtanítandó irodalmi anyagba, de talán még időben szólunk: egy frászt. Ha így lesz, ezzel a bornírt döntéssel csak ráütik a hivatalosság pecsétjét a magyarországi közgondolkodás azon primitív mélyrétegére, amely ma ilyesféle ellentétpárokban fogalmazza meg az országhoz, a nemzethez, a közös múlthoz és a politikumhoz való viszonyát. Kossuth vagy Széchenyi?

Tisza vagy Károlyi? Wass vagy Kertész?

A kormány nem győzte hangsúlyozni, új alaptantervre azért van szükség, mert javítani kell a régit. Ehhez képest a NAT lényegében csak ideológiailag különbözik a korábbiaktól: mindent meg kell tanulni, amit harminc éve is, plusz hit- és erkölcstan.

Nem véletlen tehát, hogy az úgynevezett társadalmi vita során a pedagógiai vagy módszertani elvekre kevés szót vesztegettek. A hozzászólók, ahogy aztán a parlamenti bizottság tagjai is, eltalálták a lényeget, és mindvégig a politika felől közelítettek. Wass Albert, Tormay Cécile és Szabó Dezső legyen-e a NAT-ban vagy Kertész, Esterházy és Nádas?

Ilyen kérdésre csak rossz választ lehet adni. Ha a tanterv íróinak nincs arra szakmai érvkészletük, hogy egyik vagy másik miért legyen, illetve miért ne legyen benne az alaptantervben, akkor csak gyermeteg politikai mutyi dönthet. Letagadni se lehet majd, ha tankönyvek tízezreiben ott feszít egymás mellett Wass és Kertész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.