Maradjon!

A köztársasági elnököt csalónak nevezték egy amerikai lapban. Itthon a fideszes papagájkommandó azt fújja, Schmitt személye sérthetetlen. Az elnökről és a mögötte álló Fideszről minden kritika lepereg. Pedig a társadalom számára nagy tehertétel egy olyan elnök, aki azt állítja, nem lopott, csupán hibás dolgozatot írt anélkül, hogy tudott volna róla – ezért újraírja doktoriját.

Az ellenzéki erők számára viszont egyáltalán nem tehertétel Schmitt maradása, sőt. Az Orbán bukásán fáradozó politikusoknak és polgároknak az az érdekük, hogy Schmitt – a hazai és a nemzetközi kényelmetlenségek ellenére – maradjon. Mert Schmitt így maga a Fidesz. Mentalitásban, a hatalomról való gondolkodásában is azt a nagy szimbolikus semmit jelképezi, ami reptérátnevezésekben, gazdasági koncepciótlanságban, a világ és Európa orrának pöckölgetésében vagy szobrok elleni hajcihőben és ellenőrizhetetlen politikai tombolásban mutatkozik meg. Esete és karrierje igazolja, hogy a Fideszben érdemi képességek nem kellenek ahhoz, hogy valaki magas posztra kerüljön. Elég, ha valaki Orbán kebelbarátja. Bizarr, de épp a Bulgáriában nyaraló miniszterelnök jelölte őt az elnöki székbe: egy üzenetszerű ukázzal. Előtte Schmitt a Fidesz alelnökeként menetelt felfelé a ranglétrán. S azért lett belőle a „Nemzet Golyóstolla”, mert ő maximális szolgálatkészséggel mindent aláír.

Schmitt egy kicsit Orbán is. Hiszen ő Orbán Viktor egyik fontos találmánya. A „kétharmados” elnök minden megnyilatkozásával blamálja a forradalmár miniszterelnököt is, aki csupán egy nappal Schmitt hazaérkezése előtt döbbent rá arra, hogy embere bukásával a fideszes erőpolitika is behorpadhat. Ekkor bújt a sérthetetlenség paravánja mögé, s úgy vészelte át a nehéz napokat, ahogy ilyenkor lenni szokott: pitbulljait (Szijjártó, Selmeczi) engedte rá a nyilvánosságra.

Ha Schmitt marad, az jó ütőkártya az ellenzéknek, hiszen nyilvánvaló csalás mögött sorakozik föl a fél világgal is összeveszni képes fideszes vezérkar. Az elmúlt napok történései jelzik, hogy a katonásan fegyelmezett jobbmédia sem tudta befoltozni a hirtelen támadt lyukat. A Magyar Nemzet vagy a Heti Válasz háza táján is nyikorogtak a fogaskerekek.

Az ellenzék tapasztalhatta, milyen veszélyes, ha a homokzsákot nem dobják ki időben a hőlégballonból. Ha Gyurcsányt az őszödi beszéd után sikerült volna lemondatni, meglehet, nincs most fideszes kétharmad.

Az volna jó az ellenzéknek, ha a Fidesz trükkjeit tisztán láttató, Plagi bácsiként csúfolt – amúgy sérthetetlen – Schmitt Pál maradna a helyén. Tetteivel, bukdácsoló érveivel minden percben újabb szöget üt a Fidesz-machináció koporsójába. Sötétlő kontrasztként lehetne rá mutogatni. De ennyit nekik sem érne mindannyiunk szégyene. Ám egyelőre mindenki tehetetlen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.