Jobb híján

Megint a jobboldalnak lett igaza: aki esetleg kételkedett benne, hogy az 1989-ben meghirdetett rendszerváltás morális értelemben elmaradt, most írásbeli bizonyítékot kapott róla.

Schmitt úr – a dolgok jelen állása szerint holtáiglan köztársasági elnök és egyetemi doktor – 1992-ben, két esztendővel az első szabad választások után adta le a kisdoktoriját, de az egyetem pontosan úgy járt el vele szemben, mintha az eset mondjuk 1982-ben történt volna: a disszertációt sportbarátok bírálták el, kritika helyett elnézően mosolygtak, a végeredmény summa cum laude minősítésű sportdoktori. És mindezt nem a trehány diktatúra időszakában, hanem 2012-ben, két esztendővel a múlt lezárása és amorális többség hatalomra kerülése után hagyta jóvá utólag is a „zavartalanul és pártatlanul” dolgozó tényfeltáró bizottság.

Magyarország egyik legtekintélyesebb egyeteme, a Semmelweis Ignácról elnevezett, az orvosképzés európai élvonalához tartozó universitas nem csak ahhoz volt gyáva, hogy a gondolattolvajt minden további mérlegelés nélkül az egyetlen szóba jöhető szankcióval, a doktori fokozat elvételével sújtsa. Két hónap alatt még csak ahhoz sem tudtak elegendő bátorságot gyűjteni, hogy (saját ígéretüknek megfelelően) nyilvános sajtótájékoztatón, a vizsgálati jelentést közzétéve számoljanak be a döntésükről, és utána álljanak az újságírók kérdései elé.

A többségében fair sportemberekből álló testület ehelyett új elméleti alapokra helyezte a disszertációírást. Először is leszögezte, hogy másolni nem bűn, és hibának is csak abban az esetben számít, ha az egyetem észreveszi és szóvá teszi. Ha nem, akkor nincs probléma – legfeljebb, ha kiderül, de még ilyenkor sem a tolvaj a hibás (hanem az iskola). A doktori cím (oklevél, diploma) pedig mindenképpen érvényes marad. Ez azért unortodox módja a tudásgazdaság építésének.

Tartozunk annyival az igazságnak, hogy kimondjuk: nem egyedül a „nemzeti oldal” vétke, hogy vezető politikusaink egy-egy méretes morális bukta után egy vállrándítással a helyükön maradnak. Hogy meddig megyünk vissza az időben (Gyurcsányig, Medgyessyig, a tokaji szőlőkig, a szenátorokig, Kaya Ibrahimig, a focihoz nem értő igazságügy-miniszterig, Hornig vagy még tovább), az csupán politikai szimpátia vagy memória kérdése. De bármeddig is, tény marad, hogy az ún. morális megújulást nagyon nehéz lesz ezzel a sértetlenül továbbélő, posztkommunista mentalitással levezényelni.

A Schmitt-ügy – talán a döntést idejekorán, és a (hamis) következtetéseket is megelőlegezve lehozó Magyar Nemzet köreit leszámítva –mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy erkölcsi értelemben a jobb sem jobb: ez bizony ma is ugyanaz a következmények nélküli ország, amelytől Orbán Viktor (dr. Schmitt mentora) a két évvel ezelőtti kormányváltáskor elköszönt. Lentről nézve minden a régi – éppen az jelezné a megújulást, ha a plágiumvád bebizonyosodása után nem maradna a nyakunkon ez a szocializmusban úrhatnám, a kapitalizmusban plebejus túlélőművész, hogy mindennap emlékeztessen rá: az átalakítás alatt a bolt zavartalanul üzemel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.