Egy rossz mondatra

Fölkaptam a fejem Rétvári Bence pénteken Kőszegen elhangzott mondatára. A közigazgatási minisztériumi államtitkár a mártírhalált halt munkaszolgálatosokra emlékezett. A vasi kisváros határában a második világháború végnapjain nyolcezer zsidót gyűjtöttek össze, dolgoztattak embertelen körülmények között.

Az egykori téglagyári barakkokban, amelyek helyénma emlékmű áll, több mint 2500-an haltak bele az éhezésbe, a kegyetlen bánásmódba és a járványos betegségekbe. Ott működött 1945. március 24-én egy napig Magyarország egyetlen gázkamrája, ahol 120 legyengült, beteg embert végeztek ki, mert hóhéraik úgy gondolták, nem bírják ki a menetelést a mauthauseni haláltáborig.

A megemlékezésen a KIM államtitkára méltósággal és tisztelettel hajtott fejet az áldozatok emléke előtt. De aztán jött az a mondat, amelyre felfigyeltem: „Magyarországon a diktatórikus eszmék mindig importcikkek voltak, diktatúrát mi mindig külföldről hoztunk be” –mondta Rétvári.

Mi szükség van arra, hogy egy államtitkár tanúbizonyságát adja a tudatlanságának? Úgy gondolja, ezzel a szerencsétlen megállapítással helyére billenti a túlélők lelkiismeretét? Hát nem mindegy, hogy amikor embereket ölnek meg, annak tervét itt szabadalmaztatták vagy mások találták ki? A nácimegsemmisítő táborok „ötlete” sem a németektől származik. A spanyolok alkalmazták legelőször Kubában a XIX. század végén, s a búrok hasznosították az ezzel kapcsolatos ismereteket Dél-Afrikában. A németek csak ezután következtek a sorban. De hamost kiállna egy német – arra gondolni se merek, hogy politikus legyen az illető –, és azt mondaná, kérem szépen, Auschwitzot nem is mi találtuk ki, ahhoz vajon mit szólna a világ?

Ez az egyik.

A másik, hogy az „importált” magyar diktatúrák minden alkalommal eléggé nagy leleménnyel honosították a máshol kitalált emberirtó technológiákat. Fölösleges őket azzalmenteni, hogy amit tettek, nem itt és nem a magyarok találták ki.

A harmadik, hogy ha ebből a kifacsart és elfogadhatatlan logikából indulunk ki, eleve kizárt, hogy a kedves jó Fidesz–KDNP valamiféle autoriter rendszert vezessen be, lévén, hogy ha erre tiszta véletlenül sor kerülne, az csakis és kizárólag külföldről érkezhet hozzánk.

Azaz: a Fidesz nem vezethet be diktatúrát, mert magyar.

Így gondolkodik jelenleg egy államtitkár, aki emlékezni indult a nyugati határszélre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.