Orbán szotyizik

Orbán Viktor nem lepődött meg az uniós kritikákon. Ezeket annak tudja be, hogy „a magyar kormány erős, gyors és mély reformpolitikát hajt végre”. Szerinte ugyanakkor a Magyarország elleni nemzetközi politikai támadások oka az, hogy a magyar választók kiszavazták a liberálisokat a parlamentből, a szocialistákat pedig jelentéktelenné tették. Kívülről építenék őket vissza.

A miniszterelnök ezt a bajor közszolgálati rádiónak és televíziónak adott nyilatkozatában közölte, és ezúttal semmit sem bízott a véletlenre, mert ha már egyszer külföldön folyamatosan félreértelmezik őt, akkor legalább idehaza ne legyen ilyen gondja, szavait Szijjártó Péter tolmácsolta az MTI-nek, biztos, ami biztos, az ellen nem alszik.

A magyar kormányfő iszonyatosan vágyik Berlinbe, de nem, a német kormány nem teszi meg neki azt a szívességet, hogy fogadja, marad tehát a számára oly kellemesen meghitt hangulatú Bajorország, jó ott, sör van, kolbász és foci is, legfeljebb a müncheni stadion díszpáholyában nem illik annyira fesztelenül szotyihéjat köpködni, mint idehaza, a Videoton meccsein oly jeles személyiségek társaságában, mint Schmitt Pál, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt, akik valamiért mind azt a furcsa szokást vették föl, hogy szabadidejükben épp a sóstói stadiont látogatják.

E baráti közegben aztán az ember úgy érzi magát, mint odahaza, és hasonló magabiztossággal nyilatkozik. Ebből aztán olyan furcsaságok származnak, hogy forrásként elválik a nemzetközi támadás az uniós bírálattól, ami érkezzen akárhonnan is, nem nemzetközi támadás. Ha az lenne, akkor a liberálisok kiesésének és a szocialisták meggyengülésének szólna, de nem erről van szó, hanem az erős, gyors és mély reformokról. A nemzetközi támadásoknak sem a reformokhoz, hanem a politikai erőviszonyokhoz van közük. Ha valaki azt gondolná, hogy ez úgy zagyvaság, ahogy van, magára vessen, nem képes magyar szívvel nézni a valóságot. A miniszterelnök már azt is kiszúrta, hogy „a magyar igazságszolgáltatás összességében demokratikusabb, mint a német vagy az osztrák”, mert azt nem a kormány, hanem a parlament felügyeli.

Ajjaj, hát igen, összességében valóban az a kétharmados többség felügyeli, amely Lázár János szerint személyesen Orbán Viktor frakciója, de csak összességében, persze, és hát azzal sincs az égadta egy világon semmi baj, hogy Szájer József felesége dönti el, melyik ügyet melyik bíróság és melyik bíró tárgyalja, és a demokrácia erősítése érdekében még Szájer József is lemondott a Fideszben viselt tisztségeiről, hogy szó ne érje a ház elejét. Az se zavarjon tehát senkit, hogy épp Szájer József fogadta a kormány mellett demonstráló békemenet résztvevőit a Kossuth téren, ahol jól meg is dicsérte a saját maga által írt alkotmányt, már csak úgy összességében is, tényleg, de jól sikerült!

Orbán meghitten szotyizik a szavakkal. Ül a lelátón, s amit kiköp, az a mi fejünkre hullik. A mag az övé. És elvárja, hogy ezt még élvezzük is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.