Terrormarketing

Van-e a tébolynak nemzetisége? És ideológiája? Nem mindegy-e, hogy vér francia neonáci, vagy algériai származású muzulmán dzsihadista gyilkolt Dél-Franciaországban? Gyerekeket ölt hidegvérrel, pontosan célozva. És még le is filmezte őket. Egyébként azok a német újnácik, akik törökökre vadásztak, szintén gondosan dokumentálták a gyilkosságokat. És jó lenne belelátni azoknak a fejébe, akik cigány magyarokat öltek hidegvérrel, gyűlölettel. A rasszista gyűlölet, a vallásosnak látszó fanatizmus, az állítólagos igazságtevés indulata mozgatja, mozgatta ezeket a lényeket. Ezeket én – viseljenek akármilyen jelvényt – náciknak gondolom.

Toulouse: utána már...
Toulouse: utána már...

Muzulmán is, zsidó is lehet náci. Értelmetlen a gyilkosok motivációit vizsgálni. Ez ugyanis valamennyire is felmentést ad – nehéz gyermekkora volt Hitlernek is. Nem attól náci valaki, hogy zsidókra támad, miközben valóban a zsidók a célpontjai a sokféle agressziónak. A tegnapi lap közölte, rekordokat dönt manapság Magyarország éppen az antiszemitizmus-teljesítményben. Azzal kezdődött, hogy húsz éve Csurka István náci beszédét párttársai és az akkori miniszterelnök a zsidózó cikkszerző írói munkássága részének tudták be. A nyilvános beszéd elvadulása, a cigányozás és zsidózás a parlamentben és a médiában az elmúlt évtizedben sajátos szabadosságot alakított ki. A politikai ellenfelek gyalázkodó megbélyegzése terelte a magyarok sokaságát a leegyszerűsítő, bűnbakkereső gondolkozás felé. Ahol zsidóznak, ott cigányoznak. És láttuk: ahol cigányoznak, ott gyilkolnak is.

A közszereplők vagy nincsenek tudatában, mire is vezet, amit mondanak, vagy éppen nagyon is megtervezik politikai technológiájukat. A közönség megnyerésének célja hajtja őket. Ashton bárónő az EU külügyi főképviselője is megengedett magának egy könnyed bűnrelativizálást a minap a gyerekgyilkosság ürügyén. És hányszor halljuk: mit számít ez, ehhez, vagy ahhoz a tragédiához képest? Mi közük volt a toulouse-i kisgyerekeknek az izraeli hadsereghez? „Itt az ideje, hogy ezek a bűnözők, ne használják fel a terrorizmus marketingjéhez Palesztinát, és ne állítsák, hogy a palesztin gyerekek jogaiért harcolnak. A gyerekek csupán méltó életet akarnak” – ezt Szalám Fajjád, a palesztin hatóság kormányfője tegnap nyilatkozta. Igaza van, ahogy azoknak is, akik az arab világban, a muzulmán közegben is dúló gátlástalan antiszemitizmusban és Izrael-ellenességben látják a terror légköre létrejöttének egyik okát.

A merénylőt még csak ostromolta a rendőrség, amikor a világsajtó már azt latolgatta, miként hat majd ez a történet az elnökválasztásra. Jól jön-e majd a bevándorlás korlátozását hirdető Sarkozy elnöknek, hogy egy algériai származású muzulmán francia gyilkolt? A terrorista megjárta Afganisztánt, és bevándorló katonákat is ölt. Szinte elfelejtettük az al-Kaidát. Most újra itt van globális szorongásunkban? Toulouse nincs messze, ami ott történt, akárhol előfordulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.