Fegyver a lábhoz

Kedden még folyt a hezitálás, szerdára viszont már valamennyi orvosi érdekvédő szervezet „lábhoz tette a fegyvert” a kormányzati bérajánlat hallatán. A nyári kifizetéssel ígért 66 ezer forintért a rezidensek nem élesítik a felmondóleveleket, az orvosi szakszervezet pedig nem buzdítja tagjait a túlmunka megtagadására.

Ha nem is kapták meg a rezidensek a remélt nettó 100 ezer forintos béremelést, elégedettek lehetnek azzal, amit elértek. Az orvosok húsz százalékkal több pénzt vihetnek haza. A Magyar Rezidens Szövetség azt közölte: érdekképviseleti szervezet Magyarországon még nem ért el soha ekkora sikert. Van miért örülni.

Azért a kommunikációs taktikán kívül is lehet abban valami, hogy a rezidensek a kormányzati bejelentés után 24 órás gondolkodási időt kértek. Az orvosjelöltek kivárásának komolyabb oka valószínűleg az lehetett, hogy maguk is bizonytalannak látják, lesz-e folytatás, illetőleg lesz-e fedezete a most kicsikart emelésnek.

Az első lépésben szükséges 30 milliárd fele vélhetően bejön a chipsadóból, a másik felét azonban az államosított kórházak olcsóbb működéséből fakadó megtakarításból kellene fedezni, amelyet ma még csak ígéretként lehet kezelni. Óvatosságra inthet a kifizetés nyárra történő elhalasztása is, ugyanis az államtitkárságnak azt az érvelését, miszerint két-három hónap kell a szükséges jogszabály elfogadtatásához, nehéz komolyan venni.

Pont a Fidesz-kormánynak eddig még egyszer sem okozott gondot – egyéni képviselői indítványként – akár néhány nap alatt keresztülzavarni a parlamenten bármilyen törvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.