A 22-es csapdája

Hogy sok pénz-e 22 millió forint, az nézőpont kérdése. Ha mondjuk havi fizetésre fordítjuk le, egészen másként fest 47 ezrével számolva, mint kétmillióval. Ha meg más költségvetési elvonásokhoz hasonlítjuk, ugyancsak tűnhet bagatell összegnek: elvégre az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől 2,7 milliárdot vont el az állam, igazán nem mondható túlzásnak, hogy ebből valamennyit áthárított a gyakorlóiskoláira. 22 millió lett a Radnóti terhe. Ez a 22 millió viszont máris irtózatos összeggé nő, ha onnan nézzük, hogyan lehet betömni a hiányában támadt lyukat. Dobják össze a szülők? Rendezzenek gyűjtést a volt diákok között?

Hány tanárt kéne ahhoz kirúgni, hogy ennyit meg lehessen spórolni? Tízet? Tizenötöt?

Ebben a 22 milliós történetben ugyanakkor ott van minden, amit arról a különbségről érdemes tudni, amely az Orbán-kormány oktatáspolitikai gyakorlata és délibábos reklámtevékenysége között feszül. Hiszen mást se hallunk két éve, mint a tehetséggondozás fontosságát: aminek fényében elég meglepő, hogy éppen az ország éllovas iskolái kerülnek ilyen hirtelen nagy bajba. A dolog eredője is felettébb beszédes, hiszen nincs egy hete, hogy százmilliárdos felsőoktatási fejlesztésről hallhattunk egyenesen a miniszter szájából.

Ráadásul történik mindez a törvényhozási hajsza végén, amikor a jogszabályalkotó világossá tette: úgy akar pénzt kivonni a közoktatásból, hogy a rendszer szerkezeti problémáit, például a középiskolai túlkínálatot nem akarja megoldani. A csapda pedig máris becsapódott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.