Rekviem a kisvállalkozókért

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy anyuka két szép, okos gyermekkel és persze az édesapjukkal. Az élet úgy hozta, hogy más városba költöztek, ahol alig ismertek valakit. Lassan kialakultak barátságok, különböző kapcsolatok. Ahogy közelgett a gyes lejártának ideje, az anyuka egyre többet gondolkodott, hogy a két apróság mellől hova és hogyan helyezkedhetne el. Pedagógus lévén kézenfekvő volt elfogadni a helyi iskolában egy állást, de sajnos rövidre sikeredett a pályafutása. Éppen a gyerekintézmény vezetői nem értették és nem tartották tiszteletben, hogy az egyik gyereket éppen az óvodába kellett beszoktatnia, a másik, pedig nem lehet egész nap más felügyelete alatt (bölcsőde még nem volt a városban…). Mit várjon akkor az ember lánya ezek után például egy multitól? A többi cégnél elsőnek tették fel a kérdést a gyerekekről, és az állást mindig az kapta meg, aki gyermektelen volt.

Egy időre persze elmehetett az anyuka munkanélkülire, de az is lejár egyszer. Le is járt, addigra már kikristályosodott, hogy VÁLLALKOZÁST FOG INDÍTANI. A maga ura lesz! Gondolta, hogy szépen, lassan majd megismerik, lesz elegendő tanítványa ahhoz, hogy kigazdálkodja a járulékokat, és még szerényen meg is tudjanak élni. Eleinte még csak sikerült a „mutatvány”, de 2012-ben több jó nagy pofont is kapott. Közölte vele a könyvelő, hogy a járulékok és a személyi jövedelemadója havonta 75 000 forint lesz (az addigi 32 000 helyett). Először azt hitte, viccelnek vele. 75 ezer forint??? (Mert nem ám a minimálbér után számolják az ilyen-olyan fizetnivalókat, hanem annak 120 vagy mit tudom én, hány százaléka után, ugyanis ez a tevékenység SZAKKÉPESÍTÉST IGÉ-NYEL!!!) 75 ezer forint? Hiszen az egy fizetés!!! Egy cégnél dolgozott óraadóként, nagyjából ekkora összeget fizettek az angolórákért. Miből lehet akkor megélni ezentúl? Még csak féléves volt a vállalkozása, máris földbe döngölik? Elkeseredésében írt egy levelet a Miniszterelnök Úrnak. Ne derüljön a kedves olvasó, ez az anyuka naiv. Azt hitte, legalább válaszra méltatják. De nem!!! Eltelt már vagy másfél hónap, de semmi. Ijesztgették is a barátai, hogy olyan választ kap majd, hogy nem teszi zsebre, vagy majd megáll a fekete autó a ház előtt...

Még fel sem ocsúdott az előző pofonból, jött a következő. Az adóbevallás februárban. Újabb 65 ezer forintot befizetni. De nem lehet ám részletben! Azonnal! Még hogy VÁLLALKOZÓ-BARÁT a kormányunk. Odafönt valamiből pótolni kell a költségvetés hiányát! Nem számít sem Isten, sem ember. Főleg az nem, hogy hitelre vették a házat, és mellesleg két gyereket nevelnek. (3 gyerek alatt nem is család a család…) Az anyuka befizette ezt is, de nem maradt pénz otthon. Senki nem kérdezi, hogy miből ad enni a gyerekeknek… Tévedések elkerülése végett az apukájuk természetesen kap fizetést. Igen ám, de abból vonja a bank a ház hitelének törlesztőrészleteit. Patthelyzet. Úgy néz ki, mintha lenne, még sincs. És mivel három a magyar igazság (és sajnos a ráadás még hátravan), megérkezett a harmadik pofon is. KÖTELEZŐ a megyei iparkamarához regisztrálni!!! Mindez cirka ötezer forintba kerül évente. Már ott nem érti az anyuka, hogy „kötelező”. Egy állítólagos demokráciában, Európa közepén, a XXI. században. Nem érti azt sem, hogy két napja ürítette le a bankszámláját, akkor most honnan is vegyen pénzt? Jövő hó 12-ig be kell fizetni az újabb 75 ezer forintot, mindegy, hogy nincs bevétel, és hogy közben a csekkek is sorakoznak, vagy netán élelemre sem jut.

Miért ennek az anyukának és sok más kisvállalkozónak kell eltartania a léhűtő, semmirekellő embereket? Miért velük próbálják betömni a költségvetési lyukat? Miért nem lehet esetleg azoktól a bankároktól is elvenni valamicskét, akik sok millió forintot keresnek havonta? Vagy azoktól az üzletemberektől, akik offshore cégekben külföldön tartják a pénzüket? Ez az anyuka még 1 millió forintot sem keres évente, nemhogy havonta… Mi folyik itt??? Mire megy ki ez az egész??? Tisztelt Miniszterelnök Úr és Képviselők! Egy törvény meghozásánál nem tetszenek végiggondolni a következményeket? Ez az anyuka kis hal a maguk világában, de törvényesen szeretne dolgozni és normális színvonalon élni a családjával. De ő és még több tízezer társa vissza fogja adni a vállalkozását, és NEM LESZ MIBŐL LEVONNI A JÁRULÉKOKAT ÉS AZ ADÓT!!! Miből/kitől próbálnak meg majd akkor pénzt kicsikarni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.