Álkacsa

Attól, hogy valami hasonlít egy kacsára, még nem biztos, hogy kacsa. Fordítsuk ki így az amerikai mondást. Az orbáni hatalom intézményeinek hasonló elnevezésük van, mint társaiknak az európai jogállamokban. De valami mégsem stimmel. A nyolcvanas években is volt parlament, bíróság, választottunk képviselőket. Volt, hogy kettőből, de azért tudtuk, „válámi van, de nem az igázi”. Most megint ezt az állapotot akarják letolni az állam polgárainak gégéjén.

Történelmileg azonban úgy alakult, hogy állapotainkba beleszólhatnak külföldi recenzensek. A velencei bizottság jogi szakértői tökéletesen átláttak az Orbán és Társai Zrt. prókátori észjárásán. Nem lehetett átverni őket. Hiába állították nekik a bírósági törvényről, hogy az jogállami, és biztosítja a bírói függetlenséget egyénileg és intézményesen is. A bizottság tegnap kiadott jelentéséből kitűnik, hogy kiválóan értik, Handó Tünde ellenőrizetlen teljhatalmat kapott a bírósági igazgatásban. Ez alkalmas arra, hogy félelemben tartsa a bírótársadalmat. Gondoskodhat róla, hogy a Fidesznek fontos ügyek „megfelelő” bírósághoz és bírókhoz jussanak. Handó elnöknőt kilenc plusz akárhány évre betonozták be, s példátlan módon senki nem kérdezheti meg: mit miért tesz? Akik úgymond ellenőrizhetnék, mind az ő alárendeltjei. Szép kis vircsaft!

Ott van még a korábbi elnök, Baka András jogi kilövése is.

A velenceiek felfedték, hamis itt is a csűrcsavar. Az unió nem akar tagjai között nem jogállamokat. Az nemcsak ciki, de veszélyes üzlet is. Mert nem lehet beruházni ott, ahol esetleg a bírónak előre megüzenték, kinek fütyül ebben az országban a fülemüle. Vagy már úgyis tudta jól rég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.