Atompóker

A magyar hírfogyasztó egy évvel a fukusimai (érdemes emlékeztetni rá: 7-es fokozatú, azaz a csernobilival azonos súlyosságú) nukleáris baleset után sem érti, miért változott meg szinte az egész világon – Japántól Kínán át Németországig és Svédországig – az atomerőművekkel kapcsolatos politikiai és társadalmi álláspont. Miért ért véget hirtelen – mielőtt még igazán elkezdődhetett volna – az ún. nukleáris reneszánsz? Hiszen "csupán" annyi történt, hogy volt egy hatalmas szökőár, ami sok egyéb mellett néhány part menti atomerőműben is kárt tett, de az illetékesek néhány kritikus hét után elhárították a bajt.

Okuma kitelepített lakói imádkoznak egykori városukban, a fukusimai reaktorbaleset tiltott zónáján belül a természeti katasztrófa első évfordulóján
Evacuees of Okuma town, who are dressed in protective suits, offer prayers for victims of the March 11, 2011 earthquake and tsunami disaster at their town office during their temporary visit for the mourning event at the 20 km (12 miles) no-entry zone in Okuma town, Fukushima prefecture, March 11, 2012, to mark the first anniversary of the disasters that killed thousands and set off a nuclear crisis. The characters on the sign post reads, "People of Okuma town". REUTERS/Kim Kyung-hoon (JAPAN - Tags: ANNIVERSARY DISASTER RELIGION)

A fejekben az irányítottnak tűnő híráramlás nyomán egybemosódik a reaktorrobbanások, a földrengés és a cunami kártétele, és a masszából egyre nehezebb kihámozni a lényeget – azt is, hogy az emberéletben és az infrastruktúra megrongálódásában számítható veszteség döntő hányadáért a "természet" a felelős, meg azt is, hogy a szigetországot talán csak percek vagy órák választották el egy jóvátehetetlen pusztítást okozó, az atomenergia további használatát az egész művelt világban megkérdőjelező katasztrófától. 

A nemzetközi közvélemény is inkább csak a Kan Naotoval, a krízis idején hivatalban lévő japán kormányfővel készült retrospektív interjúkból tudja rekonstruálni az eseményeket: a világ egyik leggazdagabb, legfegyelmezettebb és legfejlettebb országában semmilyen műszaki vagy szervezési akadálya nem lett volna annak, hogy a láncszerűen egymásba kapcsolódó események tömeghalálhoz és a Tokiót is magában foglaló központi régió elnéptelenedéséhez vezessenek. Maga a volt miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy ha a reaktor-szakemberek feladják az erőművek részleges megmentéséért folytatott küzdelmet (amire már rászánták magukat, és csak erős, nem feltétlenül jogszerű politikai nyomásra táncoltak vissza tőle), akkor a fukusimai és a tokaii reaktorok is elszálltak volna, ami valóban egyet jelentett volna azzal, hogy 30 millió embernek kell elhagynia a lakóhelyét, emberi léptékkel mérve örök időkre. 

"Elégtelen felkészülés és a szervezetlenség, nem készült minden eshetőségre kiterjedő katasztrófavédelmi forgatókönyv, lebecsülték az áradat romboló hatását, nem gondoskodtak megfelelően kiképzett szakértői gárdáról, nem működött a tájékoztatás, még a létesítmény környezetében élő lakosság mentése sem zajlott zökkenőmentesen" – aki olvasta a kolontári vörösiszap-baleset után készült jegyzőkönyveket, bizonyára találkozott hasonló mondatokkal. Csakhogy a fenti megállapítások annak a bizottságnak a jelentéséből valók, amelyek a japán kormány megrendelésére foglalták össze a fukusimai eset okait és tanulságait. Valószínűleg a nyugati szakmai és civil közvélemény hangulatváltozásában is ezek a tételek játszották a döntő szerepet: az a megfontolás, hogy ha Japánban is csupán a véletlenen múlott a legrosszabb elkerülése, ha az atomenergia veszélyeit történelmi tapasztalatok okán is mindenki másnál komolyabban vevő országban megtörténhetett, hogy a nukleáris hatóság két hónappal a robbanás előtt engedélyezte a végül a legsúlyosabban megrongálódott és a külső hatások kivédésére a legkevésbé képes blokk üzemidejének meghosszabbítását, akkor máshol sem lehetnek sokkal jobbak az esélyek. 

Hogy itt, Magyarországon milyen következtetéseket kellene levonnunk az egy éve odaát történtekből, annak végiggondolásában sem a hazai nukleáris szakma, sem a politika nem segít: nálunk még mindig ott tart a hivatalos kommunikáció, hogy az atomenergia olcsó és biztonságos. Hogy blöffölnek-e, az (szerencsére?) csak akkor derül ki, ha nálunk is beüt a krach.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.