Állami szoftver

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alkotmányjogi panasszal élt az Alkotmánybíróságnál, azt kérik, a testület állapítsa meg, hogy a köznevelési törvény ellentétes az alaptörvényben foglaltakkal, és semmisítse meg a jogszabályt.

A köznevelésről szóló törvény miatt szerintük lényegesen csökken az érettségihez jutók száma. Ezen belül a gimnáziumi érettségivel rendelkezők száma is kevesebb lesz. A szakközépiskolában jelentősen kurtíttatik az általános műveltséget megalapozó ismeretekre fordítható idő, míg a szakiskolába járók részére szintén minimális lehetőség lesz hasonló feladatokra. Azt írták: a törvény kifejezett célja az állami kötelezettség csökkentése a köznevelésben, miközben egyébként „totális államosítás” valósul meg.

Minél kisebb finanszírozás, annál nagyobb leuralás. A fideszes embereszmény a spártai szigorral beszabályozott skatulyaember. A cipész pedig hiába akar majd tovább tanulni, maradnia kell a kaptafánál. Így hozza létre újra a rendszer a szakmunkásréteg és az értelmiségiek közötti áthidalhatatlan szakadékot, akár a Horthy-éra. A PSZ szerint az új rendelkezések nem garantálják az alkotó pedagógiai légkör kialakulását. A köznevelés rendszerének állami kisajátítása erősen korlátozza az érdekegyeztetés minden formáját. Ezzel sérül a Pedagógusok Szakszervezetének alaptörvényben biztosított joga. Igazuk van. Alkotó atmoszféra helyett állásféltés lesz, egymás megfigyelése, klikkek elszaporodása a pedagógustársadalom amúgy is szuperérzékeny világában. Ami távol legyen! Az uniómég kikényszeríthet néhány alapvető változtatást a törvényen, de jobb volna újragombolni az egész kabátot. Évtizedekre elromolhat a társadalom szoftvere, a szellem államosított szegmense.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.