Putyin könnyei

Eddig cselgáncsozni, horgászni és vadászni lehetett látni. Könnyezni még soha, az nem illett bele az erős férfi imázsába. Amikor vasárnap este a Kreml falainál több tízezer híve a győzelmét ünnepelte, Vlagyimir Putyin először mutatott érzelmi gyengeséget. Győzött, de ez a győzelem kétségesnek tűnik. Egyrészt sorra jönnek a jelentések a választási manipulációkról, pedig a Kremlnek – valamelyest okulva a múlt decemberi dumaválasztásokat kísérő csalásokból, illetve az ellenjelöltek gyengesége miatt – most talán nem kellett volna annyira durván belenyúlnia a rendszerbe. A gépezetet azonban nem lehet csak úgy leállítani, a csecsenföldi százszázalékos Putyin-siker több mint szagos.

Oroszországban is egyre többen gondolják úgy, hogy „III. Vlagyimir” uralma lényegében a nevével fémjelzett rendszer végét jelenti. Putyin legnagyobb problémája saját maga. Múltja, szocializációja, világfelfogása, az, hogy 1999 augusztusa óta –amikor mentora, a néhai elnök, Borisz Jelcin kormányfővé nevezte ki – ő határozza meg az orosz politikai életet. Első két államfői periódusában igyekezett „jó cár” lenni, legalábbis a most ellene lázadó új középosztály neki köszönhetően alakult ki. A kőolaj- és földgázexportból bőségesen adott, a hét-nyolc százalékos évi GDP-növekedésből jutott tízszázalékos reálbéremelésre is.

A kőolaj világpiaci ára most is száz dollár felett van, a gazdasági válság viszont a változatlanul csak a nyersanyagexportból élő Oroszországot sem kímélte. Magyar szemmel ugyan még mindig irigylésre méltó a GDP-növekedés mutatója, arra már nem elég azonban, hogy teljesíteni lehessen a mostani kampányban tett jóléti-szociális ígéreteket. Ezek hiányában pedig pont a Putyinhoz kötött stabilitás és biztonság kerül komoly veszélybe egy olyan országban, ahol a hivatalos statisztikák szerint a lakosság fele tengődik a szegénységi szinten vagy inkább alatta.

Az új nagyvárosi középosztály megjelenése és a rezsimmel szembeni nyílt állásfoglalása arról árulkodik, hogy a korábbi „stabilitási paktumon” túlléptek. Leginkább az orosz társadalmat mélyen átszövő korrupcióból lett elegük, ami ellen a Putyin-rendszer semmit sem tett, ahogy a leszakadó, reménytelen, gyakran középkori állapotokat idéző vidék felemelkedéséért sem sokat. Csak idő kérdése, hogy a jelenleg tényleg különböző világokban élő elégedetlenségek mikor érnek össze. Több neves orosz elemző azt ajánlja Putyinnak, hogy a jelcini forgatókönyvet kövesse, és ne a gorbacsovit. Az SZKP utolsó főtitkárát saját emberei, élükön Jelcinnel tették félre. Az utóbbi viszont kijelölt és felépített magának egy utódot. Putyin előtt most valóban történelmi lehetőség áll, hogy elindítsa Oroszország – régóta esedékes – átfogó modernizálását. Ezzel bizonyíthatja, hogy megértette az üzenetet. Hiába győzött több mint hatvan százalékkal az első fordulóban. Más kell annál, ami és amilyen eddig volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.