A Kossuth tér szobrairól

A Kossuth tér ostrom előtti állapotába történő visszaállításának kérdésével és a mélygarázs építésének megkezdésével foglalkozó cikkben (József Attila szobra ottmarad?, Népszabadság, 2012. márc. 1.) azt írják, hogy Tisza István szobrát már csak azért sem lehetne pontosan egykori helyére visszaállítani, mert a Parlament és a Képviselői Irodaház között most egy emeletes ház áll. Tévedés.

Azt az ötemeletes házat, ami a két épület között áll, jóval a Tisza-szobor felállítása után építtette fel a Magyar Bauxit Vállalat, amelynek székháza volt. A Tisza-szobor tehát felállítható a régi helyén. Más kérdés, hogy mit szólna Kéthly Anna ahhoz, hogy az ő szobra áll majd Tiszáénak a helyén.

A téren van még egy szobor, amelyről senki nem tett említést: Kovács Béláé, a szovjet hadsereg által elhurcolt kisgazdapárti főtitkáré, ami a Parlamenttől délre, a József Attila-szobor közelében áll. Ha a nagy költő szobra a helyén maradhat, remélem, így lesz, akkor Kovács Béláét is békében fogják hagyni – ezt is remélem.

Képtelen ötlet továbbá, hogy a téren – a 2-es villamos vonala mellett –ne legyen gépkocsiforgalom. A Néprajzi Múzeum – a volt és leendő Kúria –, továbbá a Földművelésügyi Minisztérium bejárata a térre nyílik. Az viszont helyes terv, hogy a villamos által határolt területen belül park lesz.

Dr. Del Medico Imre Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.