Fák nélkül

Ha Magyarországon lenne még környezetvédelmi minisztérium, akkor talán akadna legalább egy ember a kormányban, aki odaszólna a fővárosi kormányhivatalba, és elmondaná: először meg kell szerezni az engedélyeket a fakivágásra, és utána lehet beindítani a fűrészgépeket.

Esetleg arra is emlékeztethetné az aktuális kormányhivatalnokot, hogy azokat, akik most akkurátusan teherautóra pakolják a Kossuth tér kivágott fáit, ugyanannyi okkal és joggal vihetné be a rendőr, mint például a sajóládi megélhetési fagyűjtőket – a két eset között ugyanis jogilag semmilyen különbség nincs.

Hozzátehetné továbbá: semmi nem rombolja olyan hatékonyan az egyszerű választópolgár környezetvédelmi szemléletét, mint ha azt látja, hogy a természeti erőforrások megóvásáért is felelős államhatalom pontosan úgy bánik a környezettel, mint a legutolsó fatolvaj, a kormánytöbbség pedig egyfelől a saját várostervezési hóbortjaihoz alakítja a jogszabályokat, másfelől még az így kifacsart jogot is kacagva semmibe veszi.

Hogyha létezne nálunk működőképes és a politikának ki nem szolgáltatott környezetvédelmi hatóság, akkor az állami – vagy legalábbis állami megbízásból dolgozó – fanyűvőket most alaposan megbüntetnék. Esetleg – ahogyan erre a hazai szabályozás már lehetőséget is ad – közérdekű munkaként nekik maguknak kellene visszafásítaniuk a Duna-parti közparkot.

Sajnos a magyar kormányban nincs már felkent és hivatott képviselője a környezetvédelemnek, a hatósági rendszer pedig a jelen állás szerint a konzervatív kormánytól kapja az utolsó, immá ron halálos rúgást. Kár érte. Kár a fáinkért. Kár értünk. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.