Elefántláb

Ha van igazi nagy elefánt a politikai porcelánboltban, annak mostanság Zsiga Marcell miskolci alpolgármester, fideszes országgyűlési képviselő nevét kellene viselnie: bárhová lép, bármit tesz, tör-zúz, rombol.

Peregnek a polcról a pártstafírung még féltve őrzött darabjai, mint amilyen az „együttérzés látszata” vagy a „tisztesség látszata”.

Kezdődött azzal, hogy kiderült: egyszerre két helyről is költségtérítést kap a jogász végzettségű ifjú politikus, noha neki aztán tudnia kellene, hogy törvénytelen. Majd két hete, midőn a Miskolcról indult éhségmenet a parlament elé érkezett munkát és kenyeret követelve, ő maga a távirati iroda munkatársának kérdésére, hogy vajon meg lehet-e élni 47 ezer forintból, háromszor is igenlően felelt. Arcán némi zavarodottság volt megfigyelhető, mint akinek fogalma sincs arról, valójában mire is elég 47 ezer forint, s hogy például a rajta lévő cipő vagy öltöny kifutná-e annyiból.

A napokban aztán újból tiport egy nagyot az elefántláb: olyan kertészállást ajánlott az éhségmenet munka nélküli olvasztárának, Tóth Imrének, amelyről a megnevezett miskolci önkormányzati cég illetékese nem is tudott, és szerinte évek óta nem keresnek kertészt. Egy nappal később a cég igazgatója már hivatalos közleményben tudatta: munkatársa tájékozatlan volt, ezért félreérhetően nyilatkozott. Abban a munkanélküliséggel és szegénységgel küzdő városban, ahol Zsiga Marcell 2010 óta alpolgármester. Hivatalos önéletrajzában egyéb korábbi munkahely nem szerepel, az államvizsga után az ország „legnagyobb ifjúságpolitikai szervezetének”, a Fidelitasnak az alelnöke lett. Kiemeli még, hogy szereti a kuruc kor hadtörténetével foglalkozó regényeket, ami ebben a labanckergető világban kifejezetten előnyös lehet.

Alpolgármesterként az oktatás, a kultúra és a sport ügyei tartoztak hozzá: tavaly például magam is láttam, hogy ő köszöntötte Miskolcon egy gyermek- és ifjúsági úszóverseny résztvevőit. A legutóbbi miskolci önkormányzati ülésen azonban a már meglévő két alpolgármester mellé egy harmadikat is választott a jobboldali többségű testület: az új vezető lesz majd a felelős az oktatásért és a kultúráért is.

Vagyis mindazért, ami eddig Zsiga Marcell területe volt.

Mi marad akkor őneki? – kérdezték a hír hallatán többenMiskolcon. –Hát az íróasztala – válaszolták mások, s már terjed a városban a vicc, miszerint övék az ország első munka nélküli polgármestere. Ami nem fedi teljesen a valóságot, hisz Kriza Ákos polgármester szerint a sport felügyeletén túl az alpolgármester lobbitevékenységére és parlamenti kapcsolattartására is számítanak. Az ilyesmi nálunk az országgyűlési képviselők dolga, és Zsiga Marcell másik „állása” épp ez.

Ehhez viszont nem kell alpolgármesteri szék. Még ha puha és bársonyos is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.