Szóljon, aki tud róla!

Szóljon, aki tud Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterről. A tárcavezető asszony idestova két hónapos regnálása óta ugyanis semmi hírt nem adott magáról. Annyit tud(hat)unk, egy kommunikációs „stáb” felállításán dolgozik, aki/amely majd beszél helyette. A korábban nem akármilyen posztokat betöltő Némethné, ezek szerint, nem a szavak embere. Arra már gondolni sem merek, hogy valami más tart(hat)ja vissza a közszerepléstől.

Elődjétől eltérően szakított a „kirakatpolitikával”, aki akkor is megszólalt, amikor jobban tette volna, ha hallgat. (Vö. Fellegi Tamás.) Valószínűsíthető, Némethné nem „szabadságharcos” típus. Ám az is lehet, doktori disszertációján dolgozik… (Az pedig nem látványos, pepecs munka.)

Vagy a diploma hiánya miatt tartózkodó a miniszter? De hát nem a papír teszi az embert! Csak vannak helyek, ahol ezt már középvezetői szinten is megkövetelik. Sőt, százával utcára kerülnek felsőoktatásban dolgozó, idegen nyelveket beszélő tanárok. Ötvenéves koruk után kezdhetnek (?) új egzisztenciát építgetni. Hiába no, van, aki az utcára kerül – akár tudományos fokozattal is –, más a bársonyszékbe repül – pusztán érettségivel. Úgyhogy kedves fiatalok! Nem elkeseredni, ha nem jutnak be az áhított diplomásképzésbe. Miniszterek, politikusok oklevél nélkül is lehetnek! Számomra, csak az a megdöbbentő – tudom, az értelmiséget, mint társadalmi réteget emlegetni elavult –, hogy nem találom azokat, akik eme anakronisztikus tendencia ellen felemelnék szavukat. Ja, hogy félnek?! Aki nem igyekszik a „komatál” felé, leírják – jobb esetben... Na, ettől esek én éber kómába!

Ideje lenne azonban felébredni! És nem elhinni Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Zsiga Marcell miskolci mindenes, „tapasztalt” harmincas ifjú titán axiómáját, miszerint ma 47 ezer forinttól tisztességesen meg lehet élni. Ilyet egy makro- és mikrogazdaságot ismerő egyetemi tanár és egy reálpolitikus ugyanis nem mondhat. Ezt csak a pártlojalitás (szervilizmus) diktálhatja nekik. Járnak ezek az urak már tömegközlekedési eszközökön? Várakoztak már fél napot – több hónapos előjegyzéssel – egy orvosi rendelőben? Részesei voltak egy hétvégi bevásárlásnak? Aligha! Különben hallanák az elégedetlenkedő hangokat, látnák-hallanák az emberekből feltörő indulatokat.

Ezért is keresem Némethnét, hol, mit és hogyan akar fejleszteni, mint ahogy az, minisztériuma nevében is benne foglaltatik? Ez a „derék” asszony, vajon mit tud a mindennapi valóságról? Vagy csak úgy elvan?... Kíváncsian várom végre parlamenti megjelenéseit, interpellációkra adott válaszait! Keres-e kitörési pontokat, vagy egyszerűen csak végrehajtja Orbán akaratát. Az is lehet, némasági fogadalmat tett a miniszterelnöknek. Egyébiránt az „egyszemélyes kabinet” nélküle is jól működik… Más kérdés: ha csak azért van ott, ahol én is/más is, szívesen vállalkozom ilyen feladatra. Hovatovább, érettségije mindenkinek van.

A szerző médiakutató

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.