Horthy István Sharif és az Új Színház

Az Új Színház igazgatóváltása miatt kirobbant méltatlankodó tiltakozás a nemzetközi közvéleményt sem hagyta hidegen. Angliában például közel száz rendező, színész, drámaíró, művészeti vezető és közéleti személyiség nyílt levélben adott hangot a rosszallásának, amit egy tekintélyes brit lap, a Guardian hasábjain tettek közzé.

A nyílt levelet Horthy Miklós unokája is aláírta, ezzel a névalakkal: Sharif István Horthy. A magyar szélsőjobb megdöbbent, az egyik internetes fórumuk egyenesen így ír, nem éppen Európa-konform módon: „Sajnos ifj. Horthy István is csatlakozott az egyetlen nem zsidó vezetésű budapesti színházat megtámadó liberális acsarkodáshoz.”

A Nagy-Britanniában köztiszteletnek örvendő „acsarkodók” közt szerepel például Michael Attenborough színigazgató, Lord Richard Attenborough fia, a drámaíró Sir Arnold Wesker, aki 2006-ban kapta kitüntető címét életművéért, és való igaz, Horthy kormányzó angliai unokája is aláírta a „liberális acsarkodást”. Aki Sharif Horthyként saját jogon népszerű Angliában, mint a Szubud Mozgalom egyik közismert képviselője.

Az első neves Szubud-tag a szigetországban egyébként Aldous Huxley volt. Horthy István Sharif, aki ma 71 éves, több mint 50 éve tagja a Szubud gyülekezetnek, akárcsak anyja, Rahmaniyah Bowden, lánykori nevén gróf Edelsheim-Gyulai Ilona, a kormányzóhelyettes Horthy István felesége, majd hamarosan özvegye. Az anya és a fia a Rahmaniyah és a Sharif nevet a Szubud gyülekezetben vette fel. Horthy István Sharif első, majd második felesége, gyerekei és unokái szintén aktívan részt vesznek a Szubud életében.

Az 1920-as években alakította ki a Szubud spirituális-meditációs irányzatát egy indonéz férfi, aki Bapak néven lett nemzetközileg ismert. Ma több mint 80 országban működnek Szubud-csoportok, köztük Magyarországon is. Hivatalos honlapjuk: www.subud.org alatt található. A Szubud Világszövetség 4-5 évente rendezi meg a világkongresszusát. Rahmaniyah Bowden (gróf Edelsheim-Gyulai Ilona) talán kivétel nélkül mindegyiken részt vett, és fia, Sharif Horthy az angolul értőknek tolmácsolta Bapak tanítását.

Az indonéz Bapak eredeti vallása moszlim, emiatt a Szubud őriz iszlám-szúfi elemeket is, lényegét tekintve azonban a bizalmon alapuló lelki békére törekszik, és a pozitív életerőt mozgósítja spirituális tréningek segítségével. Hivatalosan a 40-es évek végén regisztrálták a Szubud Mozgalmat Indonéziában. Gondolom, újabb zavaros hurokba keveredne az új magyar egyházi törvényhez kapcsolódó parlamenti eljárás, ha manapság a Szubud magyar szervezete vallási regisztrációs kérelemmel fordulna a hivatalos helyekhez.

A szerző közíró

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.