(F)osztogatók

Az oktatáspolitika eseményei viharos tempóban követik egymást: minap fogadta el a parlament az új köznevelési törvényt, majd a felsőoktatás újrarendezése következett, s jön az új Nemzeti alaptanterv.

A nagy sietségben azonban, úgy tűnik, az oktatáspolitika irányítói elfeledkeztek arról, hogy az idén érettségiző diákok történelemfelfogását is hozzáigazítsák új idők új elvárásaihoz. Csak így fordulhatott elő, hogy miközben a parlament elfogadott 2011-ben egy új alaptörvényt, a középiskolai tankönyvekből még mindig azt tanulják a diákok, hogy ’89-ben olyan alkotmány született, mely megfelelt a rendszerváltással létrejött államrendnek.

Ha én diák lennék, bizony nem tudnám, kinek higgyek. Az ország miniszterelnökének, aki azt állítja, hogy az 1989-es alkotmányba az „embereknek semmilyen beleszólásuk nem volt”, hiszen még az elmúlt években is „szűk klikkek által kitervelt és sokszor csak magánérdekeket szolgáló diktátumokkal kormányozták az országot”, vagy a még érvényben lévő tankönyveknek, érettségire felkészítő kiadványoknak, melyek az 1989-es rendszerváltás utáni demokratikus államrendről, alapvető emberi és állampolgári jogokat biztosító új alkotmányról tanítanak.

Pedig íratni kéne egy új tankönyvet, mely maradéktalanul tükrözné az immár hivatalos, új „történelemfelfogást”. Esetleg a nemzet tanár urát, Nemeskürty Istvánt kellene megbízni vele, aki Mi magyarok című könyvében a „rendszerváltásnak nevezett nagy fordulatról” szólván megállapítja, hogy szabadságunkat ’89-ben csak ajándékba kaptuk, s rögtön utána „egy párttisztviselő elnökletével összeült az ellenzéki kerekasztalnak elnevezett egyezkedés. Holott az alkotmányozó nemzetgyűlésnek kellett volna megalakulnia”. Javaslom, hogy a nagy tanító gondolatait sokszorosítva kaphassák ajándékba a diákok. Annál is inkább, mert a miniszterelnök úr és egykori kormánybiztosa már egyszer megajándékozta ugyanezen diákokat. A 2000–2001-es tanév elején 250 ezer (!) kisdiák kapott ajándékba egy olvasó- és egy daloskönyvet, melyeknek belső borítóján ott virított a díszes felirat: „A millenniumi esztendő első osztályos tanulójának küldi emlékül Orbán Viktor miniszterelnök”. Igazán illene adni valamit azoknak az egykori kisdiákoknak is, akik az érettségiig eljutottak.

Bár valószínűleg ajándékra nem telik a mostani Orbán-kormánynak. Felelőtlenül nem osztogatnak itt már semmit: nemhogy könyvet, de még egyetemi-főiskolai férőhelyet se. A közelmúltról vallott „történelmi nézeteket” pedig beemelték az alaptörvénybe – aki nem ezt vallja, alkotmányt sért, biztos, hogy bukik az érettségin, közgázra, jogra, bölcsészkarra meg pláne nem veszik fel.

De azért az idén érettségizők nevében hadd kérjem meg az urakat: ha már a múlttól megfosztják a fiatalokat, legalább a jövőt ne vegyék el tőlük teljesen.

A szerző tanár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.