Szóltak a komisznak

A komisz kölyök általában röhög a felnőtteken. Saját bandája élén korlátlan úr, a holdudvart magabiztosan utasítgatja, a körön kívül levőkkel csak ha nagyon muszáj, foghegyről és pökhendien vált szót. Kaphat intőt vagy rovót, ez éppúgy lepereg róla, mint a szép szó. Két dolog hat rá: a ma már igen korszerűtlennek számító nyakleves meg a zsebpénz megvonása.

Valami ilyesmivel próbálkozik most az Európai Bizottság, amely már láthatóan elvesztette a türelmét a magyar kormánnyal szemben. Ezúttal ez sajnos Magyarországot is jelenti, értelmetlen a kettőt különválasztani. A komisz kölyök viselkedése miatt bűnhődhet az egész osztály. Lehet rögtön égbekiáltó igazságtalanságot kiáltani, mert a komisz kölykök igazságérzete ilyenkor nagyon fejletté válik. Mindazonáltal tény: az uniós szankciók között régóta ott szerepel a kohéziós alapok felfüggesztésének lehetősége, de ezt még soha senkivel szemben nem vették elő. Még az uniót évekig az orránál fogva vezető, most persze mindent megígérő görögöket sem sújtották ezzel, pedig nekik kijárt volna. Egyelőre nem hozták szóba a lengyeleknek, a belgáknak vagy a ciprusiaknak sem, akikkel egy csónakban evezünk: hozzánk hasonlóan ők is az utolsó utáni pillanatban vannak, többször figyelmeztették őket, hogy hozzák rendbe a költségvetésüket, és csökkentsék végre a hiányt a nyavalyás 3 százalék alá. Ők is évek óta küzdenek a deficittel – ők is előszeretettel nevezik ezt az előző kormányok súlyos örökségének –, de mintha kevésbé lennének pökhendiek, így a tanár sem pikkel rájuk.

Ránk meg egyre inkább. Fut ellenünk kötelezettségszegési eljárás, túlzottdeficit-eljárás immár szankciós fenyegetéssel, továbbra sem került le a napirendről az európai alaptörvény igen szigorú 7. cikkének alkalmazása. Brüsszel tehát próbál fogást keresni a magyar kormányon, de nehezen talál: az európai politikában szokatlan, hogy valaki sorozatosan semmibe veszi a játékszabályokat.

Mások is szeretik szépíteni a valóságot, de azért nem állítják a feketéről, hogy fehér, és a vereségről, hogy győzelem. Kokit és sallert sem ígérnek, hogy aztán arcátlanul nyújtogassák a markukat. Mi viszont egy ideje úgy viselkedünk, mintha nem is ide tartoznánk. Tényleg azt teszteljük, hogy milyen az élet az unión kívül? A legszegényebb országoknak/területeknek járó kohéziós alap felfüggesztése – ha egyáltalán eljut idáig a dolog – nem fogja romba dönteni a magyar költségvetést, de kézzelfoghatóvá teheti, hogy Brüsszel valóban nem Moszkva vagy Bécs: nemhogy romba döntötte volna, hanem történetesen még pénzt is adott Magyarországnak. Megteheti, hogy a jövőben majd kevesebbet ad.

Minden komisz kölyök ideje lejár egyszer. A tanár kipenderíti az osztályból, vagy jobb esetben a sokáig kushadó osztálytársak szabadulnak meg tőle. Netán felnő végre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.