Orbán keresztje

A kormánypárti sajtó nem titkolja, ellenben helyesli, hogy a kormánytöbbség politikai okokból diszkriminál vallási közösségeket. Ott a méretéhez képest hatalmas szociális intézményrendszert fenntartó, s még a törvény alkotmányellenes követelményeinek is minden pontban megfelelő Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státuszának megtagadásához elegendő ok, hogy a MET vezetője, Iványi Gábor a kormány aktív kritikusai közé tartozik. Odatartozott akkor is, amikor Orbán Viktorral együtt ostorozta az Országgyűlés ellenzéki oldalán az Antall-kormány antiliberális egyházpolitikáját, ha nem is csuhásozott olyan modortalanul, mint a Fidesz frakcióvezetője.

Akkoriban Orbán Viktor számára az Úr szolgái közül Iványi volt a mértékadó. Őt kérte fel, hogy keresztelje meg elsőszülött leányát, akit születésekor még esze ágában sem volt megkereszteltetni, s adja össze őket a feleségével, akivel a most egyházi státuszt nyert nagy keresztény egyházak tanítása szerint hosszú időn át bűnben éltek.

A politikusok nem lehetnek annyira őszinték, mint a sajtójuk, Lukács Tamás, az Országgyűlés illetékes bizottságának elnöke azzal a magyarázattal próbálkozott, hogy a „metodista világegyház” dokumentumai szerint kizárólag a Magyarországi Metodista Egyház működik metodista vallási közösségként Magyarországon, és nem a MET.

Nos, metodista világegyház nem létezik. Van egy nemzetközi tagságú egyház, melybe a világ 75 millió metodistájából mintegy 11 millió tartozik, és van a Metodista Világtanács, amelybe az a metodista közösség lép be, amelyik akar, s egyáltalán nem mindegyik akar. Ennek nem tagjai például azok a magyarországi közösségek, a Názáreti Egyház és az Üdvhadsereg Szabadegyház sem, melyet a Magyar Metodista Egyház is metodistaként, vagyis Wesley követőiként tart számon, azért alkotta meg velük a Wesley Egyházi Szövetséget.

A kormánytöbbség által elismert és el nem ismert metodisták között egyetlen lényeges különbség van. Az elismertek a kádári diktatúra kollaboránsai, az el nem ismertek pedig a diktatúra ellenfelei és üldözöttei voltak. 1974-ben a metodisták nagy többsége a legnagyobb metodista gyülekezet vezetőjét, Iványi Tibort (Iványi Gábor apját) kívánta az egyház élére, az Állami Egyházügyi Hivatal és a Szabadegyházak Tanácsának élén álló káder pedig egy a diktatúra számára megbízható személyt.

Az egyház belső szabályzatának felrúgásával hivatalba helyezték a maguk emberét (aki néhány évvel ezelőtt megkapta „kiváló egyházszervezői munkájáért” a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét), Iványi Tibort pedig állásvesztésre ítélték. Sorban elbocsátották, kilakoltatták, büntetőperekben a gyülekezeti joggal való visszaélés vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a hatalmi diktátummal szembeszegülő lelkészeket; gyülekezeteiket megfosztották imatermeiktől. Volt olyan gyülekezet, mely éveken át a szabad ég alatt tisztelte az Istent. Sokszor megtagadták a kollaboráns egyházból kivált metodisták bejegyzését, míg végül 1981-ben, hétévnyi küzdelem után a MET megszerezte az egyházi státuszt. Ez most nem fog addig tartani. Hol lesz már hét év múlva ez a törvény?

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője fohászkodik
Kocsis Zoltán 2009.02.24. Digitális Tatárszentgyörgy, felgyújtott romák lakta ház, gyilkosság helyszíne, virrasztás, gyertyagyújtás Horváth Aladár Iványi Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.