Állásfoglalás

Súlyos aggodalmát fejezi ki az Európai Parlament a magyarországi helyzettel kapcsolatban a demokrácia, a jogállamiság, az emberi és szociális jogok tiszteletben tartása és védelme, a fékek és ellensúlyok, az egyenlőség és az antidiszkrimináció kapcsán.

A szavazás óta ez az Európai Parlament hivatalos állásfoglalása a magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatban, bárki szavazott is ellene.

Nem igazolódtak be azok a szocialista aggodalmak, hogy az eredeti javaslatukhoz képest konfrontatívabb szöveg esetleg elijeszti a néppárti, jobboldali átszavazókat. Nem ijesztette.

Ezek a „demokrácia, jogállamiság, fékek és ellensúlyok, európai jog betűje és szellemisége” dolgok tényleg fontosak, és komolyan veszik őket abban az európai közösségben, amelyhez Magyarország is tartozik.

Kezeljük azért a helyén a tegnapi állásfoglalást. Mert ez pont az: állásfoglalás. Nem több, nem kevesebb. Nyitva hagyja a kaput a további lépéseknek, de csak egy állapotot és az azzal kapcsolatos véleményt rögzíti. Hisztérikus következtetéseket levonni fölösleges. És nem, Brüsszelben senki sem akarja elvenni a magyar polgárok önrendelkezési jogát, hiába hivatkozik erre a Fidesz és mutogat a lakosság EU-ellenes hangulatára, amelyet maga is szít. Ma kapja meg az Európai Bizottság a magyar válaszokat a három, januárban indított kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. S bár az Orbánkabinet ezzel szeretné is lezárni az unióval folytatott macskaegér játékot, ez azonban ábránd marad. Ennyit tett hozzá a történethez a tegnapi szavazás. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.