Megjegyzéseim az AMMOA „helyreigazításához”:

1. Érdekesnek találom, hogy a szervezet az MCSMSZ által tizenegy éven átműködtetett oktatási program gazdálkodására tíz éven át nem volt kíváncsi, csak a Fidesz hatalomra jutása után lett az.

2. Ugyancsak érdekes, hogy a gazdálkodás ellenőrzésével, felülvizsgálatával az AMMOA a Teleki László Intézetet bízta meg, amelynek sokféle jogosítványa van ugyan (örökség- és műemlékvédelem, tudományos és kulturális kutatás), de egy bizonyosan hiányzik: a pénzügyi auditálás. Az AMMOA válogathatott volna több tucat romániai könyvvizsgáló cég közül, ha már annyira gyanakodott.

3. Kicsit világosabb a kép attól, hogy a csángó magyar oktatás majdani két budapesti irányítója közül az egyik épp a Teleki intézet lesz. (A másik az AMMOA.) Vagyis: a magyar kormány által biztosított, jelenleg évi 70 milliós támogatás fölött részben az intézet rendelkezik majd.

4. Ugyancsak világosabb a kép attól, hogy mind az AMMOA, mind a Teleki intézet köztudottan Fidesz-közeli.

5. Ezt olvasom: „Az ellenőrzés komoly könyvelési, gazdálkodási és koncepcióbeli hiányosságokat tárt fel. Olyanokat, amelyek az oktatási program, 2200 moldvai csángó gyermek magyar nyelvű oktatását veszélyeztetik. Az MCSMSZ több vagyontárgyára az ellenőrzés idején a román adóhivatal már jelzálogot tett. Azaz a támogatók pénzéből létrejött Magyar Házak és egyéb vagyontárgyak az MCSMSZ kezében nem voltak és nincsenek biztonságban.” Az AMMOA a „komoly hiányosságokat” egyetlen ténnyel sem támasztotta alá. Illetve eggyel igen. Hogy tudniillik a román adóhivatal jelzálogot tett az MCSMSZ több vagyontárgyára.

6. Ez igaz. Az AMMOA-levélből csak az az apróság hiányzik, hogy az MCSMSZ oktatási programja éppen az AMMOA által összegyűjtött adományok visszatartása miatt jutott átmeneti fizetési zavarba (tavaly júniusban), ám járulékfizetési tartozását a román adóhivatallal szemben – az RMDSZ segítségével – már szeptemberben rendezte, és az adóhivatal a jelzálogot le is vette.

7. Kedves olvasóimat viszontmost én tájékoztatom arról, hogy a moldvai csángó magyar oktatási programot – köztes megoldás gyanánt, merthogy Budapestnek más választása pillanatnyilag nem volt, hacsak nem akarta éhhalálra ítélni a programot – a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség vette át (áprilisig), de ugyanez a szervezet fogadta be „a könyvelési s gazdálkodási hiányosságokban” elmarasztalt MCSMSZ oktatási ügyekben illetékes menedzsereit, tanárait, akik a budapestiek távirányítása nélkül viszik tovább az MCSMSZ leköszönt vezetésével együtt (!) az ügyeket. Ha igaz az, amit az AMMOA állít, akkor az RMPSZ azokkal dolgozik együtt, akiknek a kezén veszélybe került a csángó magyar gyerekek oktatása. Nyilván elnézett valamit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.