Lexikon

A görög eseményeket odaadó figyelemmel követjük. Mi és az egész világ. Hiszen kultúránkat, politikai berendezkedésünket, irodalmi és filozófiai fogalmainkat nekik köszönhetjük. Mit mondhat Európa a demokráciáról a görögöknek, mikor az Európa és a demokrácia szó is tőlük van? Tele van görög szavakkal a lexikon, azaz a szótár. Szóval hátrább a germán nagyképűséggel és a fapapucsos kisszerűséggel, ha hellén ügyekről van szó. Különösen akkor, ha politikusaik hétfő hajnalban megtették, amit megkövetelt – nem a haza, hanem Brüsszel.

Nem jókedvükben tették. És attól tartunk, hogy csak félig tudatosan. A nép persze tisztában van vele, hogy ezután még kevesebb lesz a pénz odahaza. Tüntetnek is! Ám félő, választott vezetőik csak annyit tudtak: meg kell szavazniuk a megszorításokat, mert különben rájuk szakad a világ. És a romok alól ők biztosan nem mászhatnak ki. Azt is tudják persze, hogy őket biztosan nem választják újjá. De feltehetően még bíznak benne, hogy a gyerekeiket vagy unokaöccsüket talán igen. A mostani görög parlamenti képviselők jó része is örökölte a mandátumát.

Az országnak azonban új elitre lenne szüksége. Az eddig uralkodó pártok ugyanis egymást váltó klienshálózatokat, mások szerint párhuzamos kleptokráciákat (újabb görög szó!) működtettek.

Tény, hogy valamennyire sikerült korrumpálniuk a társadalmat is.

Összejátszás nélkül nem működött volna a dolog.

Az emberek eddig is tudták, hol folyik el a pénz, kik mennyit lopnak. De mindig találtak felelősöket a „másik oldalon”. A felelősségáthárítás ugyanis szintén régi hatalmi technológia. Így működött eddig ez (szép görög szavak!) a politikai dichotómia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.