Orbán mámora

Orbán Viktor szerint Európa olyan lesz lassan, mint az alkohol, nagy célokra inspirál, de meg is akadályozza, hogy elérjük azokat. Kissé nehéz eldönteni, hogy ha ennyire rossz véleménnyel van a miniszterelnök az alkohol természetéről úgy általában, akkor mi a fészkes fenéért az volt a legelső intézkedéseinek egyike, hogy legalizálta az otthoni pálinkafőzést.

Szinte magunk előtt látjuk, ahogy férfi mód küzd a dilemmával, őrlődik az alkoholról vallott elmélete és a magyar néplélek már-már hencegő ismeretének ellentmondásában, hiszen tudta ő, hogyne tudta volna már akkor is, hogy a nagy célokat alkohollal nem lehet elérni, de a magyar nép céltalanná válik a szeretett házi pálinkája nélkül, azt meg mégsem engedhette meg.

Nyilvánvalóan szintén a néplélekre vezethető vissza a miniszterelnöknek az a mély fölismerése, hogy nem akkora probléma, ha pár pohár után biciklire pattanunk. Ismeri ő a falvakat, a kocsma falához támasztott biciklik látványát, pontosan tudja, a magyar pár feles után igazi nagy célokat tűz ki maga elé, perdülj, fordulj, mondja keményen, svájcisapkáját a fejébe húzza, majd masszív attakkal próbálja eltalálni az utat hazafelé, hogy föltámadt alkotó energiáit otthon élje ki. Mindegy is, Orbán Viktorról pontosan tudjuk, mennyire szereti a népét, így annak lelke nyilvánvalóan előrébb való az alkohollal kapcsolatos fenntartásainál.

Amik azért mégsem lehetnek annyira nagyok. Orbán ugyanis nem veti meg az alkoholt, igaz, nyilván magáévá tette Hamvas Béla gondolatait a pálinka csúnyább karakterjegyeit illetően, és gazdaként a bor iránt mutatott mélyebb érdeklődést. Jófajta tokajival gondolta nagy célokra inspirálni a magyarokat, de önmagát mindenképpen. Viszont az ő esetében mégsem áll meg a hasonlata, hiszen a tokaji nem akadályozta abban, hogy elérje nagy üzleti céljait, bár annak kimondásáig mégsem merészkednénk, hogy inkább még elő is segítette, még a végén baj lesz belőle, de azért bizonyos szemszögből a „ne mi nyerjük a legtöbbet” gondolata akár afféle inspiráló célként is fölfogható.

Azért ezekkel a szemszögekkel tényleg csak baj van, nézhetjük innen vagy onnan, valahogy sosem látunk elég tisztán. Ha nem lenne a célra fókuszáló miniszterelnökünk, aki megmondja, hogy az államadósságot valójában sikerült csökkenteni, csak a tisztánlátásunkat zavarja a forint árfolyamának ingadozása, akkor esetleg arra gondolhatnánk, hogy nem ittunk reggel elég célzóvizet. Igen, ez lehet a rejtély nyitja: ha többet iszunk, nagy dolgokra inspirálhatjuk magunkat.

Lemegyünk a kocsmába, majd fizetéskor közöljük, hogy az ezresünk valójában többet ér, csak a csapos nem lát elég tisztán. Jó esetben nem a kórházban kötünk ki, de bizonyosan magunkévá tehetjük az orbáni igazságot, hogy bizony, az alkohol akadályoz is bennünket. Később aztán elmerenghetünk azon is, hogy jó-jó, inspirál és akadályoz is, de hogy a francba jön ide Európa? És ha nem akarunk arra a kijózanító következtetésre jutni, hogy Orbán csak a hangulat kedvéért szántszándékkal vérig akarta sérteni az európaiakat, akkor gyorsan benyesünk egy felest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.