Kettőn áll az euró

Dupla vagy semmi alapon veti bele magát a francia elnökválasztási küzdelembe Angela Merkel német kancellár. Ha e merőben szokatlan húzás bejön, és az egyelőre vesztésre álló Nicolas Sarkozy mégis nyer, akkor hálás és gazdaságilag meggyengült szövetségest köthet magához az euró megmentése érdekében.

Merkel ugyanis kerülné annak látszatát, hogy egyedül vezeti az uniót. S közben a német szociáldemokrata ellenzéket is leszerelheti. Ám ha Sarkozy veszít, s a német kereszténydemokraták szerint „divatjamúlt nézeteket hirdető és baloldali álmokat kergető” szocialista Francois Hollande győz, akkor minden borulhat.

Államfőként Hollande, most azt mondja, újratárgyalná a németek által kierőszakolt, még szigorúbb költségvetési politikát előíró szerződést, mert nem ért egyet az euróválság kezelésének módjával, s elutasítja a berlini diktátumot. A németek bevetésével Sarkozy is nagyon kockázatos játszmába kezdett, amely visszaüthet, sőt a szélsőjobb malmára hajthatja a vizet.

De hogyan jutott eszébe ez a bizarr ötlet, hogy segítségül hívja Merkelt? – teszi fel a jogos kérdést a Financial Times. Elemzők szerint azonban a franciákat is aggasztja a krízis, a nagy adósság, a leminősítés. Sokan elismerik, hogy Németország a stabilitás és versenyképesség szigete maradt az unióban. S ezt taglalta most Sarkozy is televíziós interjújában. Még a múlt évtized közepén is Európa beteg gazdaságának számított a német, a munkanélküliség például magasabb volt, mint Spanyolországban, ám Gerhard Schröder reformjai – ne örüljön azért annyira Merkel – termőre fordultak.

De a francia polgárok is felteszik a kérdést: vajon Sarkozy miért a választások előtt néhány hónappal buzdít a német reformok másolására. Az a politikus, aki már a 2007-es kampánykönyvében felidézte, milyen hiba volt erős frankkal menetelni az eurózónába, s hogyan veszítette el a gazdaság a versenyképességét. Most viszont – hogy egyenlő és az európai ügyeket befolyásolni képes partnernek látsszék – elfogadja az euróövezeti válság német diagnózisát, és a kizárólagos fiskális gyógymódot, bár a beteg lélegeztetőgépen van, és állapota tovább romlik. Lásd a görög, a portugál, a spanyol és az olasz helyzetet. A válság egyre drágább kezeléséhez azonban Merkelnek odahaza is bizonyítania kell, hogy a költségvetési szigor német álláspontja felülkerekedett.

Ágál ez ellen Francios Hollande, de Schröder magasztalásában egyetért Sarkozyvel. A részletekben azonban nem. Franciaország újraiparosítását hirdeti, de visszaállítaná a korábbi alacsonyabb nyugdíjkorhatárt, megadóztatná a gazdagokat, s mértékkel, de a bankokat is. A cél – akármit is gondol a német fegyelemről – a büdzsé hiányának eltüntetése. Vagyis kerülő úton csak visszakanyarodna ő is Merkelhez, aki a francia eltávolodás és újraközeledés lassú folyamatát szeretné megspórolni magának és az eurózónának.

A Benettonnál egy csók formájában be is teljesül kapcsolatuk (a divatcég kampányában vezető politikusok csókolják egymást szájon a Photoshop segítségével, hogy a gyűlölet elleni harcot támogassák)
People walk past a billboard showing a photo montage with France's President Nicolas Sarkozy kissing German Chancellor Angela Merkel displayed on a Benetton store in Paris November 17, 2011. Photo montages of the advertising campaign, in which Benetton says it supports the Unhate Foundation, show other world leaders kissing each other on the mouth. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: POLITICS MEDIA BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.