Matolcsy gyerekei

Fábry Sándor, Hajós András vagy a Showder Klub humoristái helyett mostanában Matolcsy Györgyöt szokás idézni, ha valaki vicceset szeretne mondani. A gazdasági miniszter nem okoz csalódást. Alkot és újra alkot.

Így néhány napja azzal szórakoztathatjuk egymást, hogy Matolcsy György szerint az egykulcsos adó miatt született tavaly több gyerek, mint egy évvel korábban.

A miniszter csütörtöki parlamenti meghallgatásán értetlenkedő képviselői hozzászólások után hozzáfűzte, hogy kétgyerekes apaként tisztában van azzal, hogy a terhesség kilenc hónapig tart, ahogy azzal is, hogy az új adórendszer csak tavaly év elején lépett életbe. Ugyanakkor szerinte a kormány által tervezett lépésekről már 2010 nyarán lehetett tudni, s a bejelentések megmozgatták a magyar férfiak és nők fantáziáját. E szerint a logika szerint pedig igenis lehetséges, hogy tavaly év végén már az egykulcsos adórendszer hatása köszönt vissza a születések számában.

Egyfelől megmosolyogtató, hogy a miniszter milyen rendíthetetlenül hisz abban, hogy egy új adórendszer belengetése elég ahhoz, hogy párok ezrei a gyerekvállalás mellett döntsenek. Hogy vannak még az országban olyanok, akik annyira komolyan vesznek politikusi bejelentéseket, hogy ezekre alapozva hoznak életre szóló döntéseket. Hogy vannak még olyanok, akik elhiszik, hogy bármilyen adórendszer két évnél tovább működik. (Legyen bár olyan briliáns, mint a Matolcsy-féle.)

Másfelől megmosolyogtató az a magabiztosság is, ahogy a statisztikai adatok közül kiszemezgeti azokat, amelyek igazolhatják őt. Az év második felében ugyanis valóban több gyerek született, mint 2010 azonos hónapjaiban. Összességében azonban 2011 első tizenegy hónapjában a születések száma közel három százalékkal csökkent, a születési arányszám 9,1 ezrelékről 8,8 ezrelékre esett vissza.

Ahhoz, hogy ennek a csökkenésnek a jelentőségét megértsük, tudnunk kell, hogy 2010 totális mélypont volt a hazai demográfia történetében. Amióta – közel 150 éve – feljegyzik a születések számát, még soha nem jött világra ennyire kevés gyerek Magyarországon. Míg a korábbi években stabilan évi 100 ezer körüli gyerek született, addig 2010-ben 90 ezerre csökkent ez a szám, 2011-ben pedig még ezt is sikerült alulmúlni. Ennek következtében a népességfogyás sem állt meg tavaly. Ellenkezőleg: még gyorsult is, több mint 36 ezerrel lettünk kevesebben.

De ettől persze még lehet, hogy Matolcsynak lesz igaza. Sőt 2012-ben már annyi gyerek születik, hogy nemcsak a korábban tragikusnak nevezett évi 100 ezer születést sikerül újra elérni, hanem az egykulcsos adón felbuzdulva egyenesen megduplázódik az újszülöttek száma. De addig hadd nevessünk.

Matolcsy György mond egy nagyot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.