Levélváltás a debreceni bál után

Tisztelt Szerkesztőség!

Az internetes portáljukon Debrecen Város Báljával kapcsolatban megjelentekre Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Polgármesteri Kabinetje a következőket kívánja reagálni:

A hatályban lévő médiatörvény szerint az internetes médiumoknak regisztráltatniuk kell magukat. A Vagy.hu ezt nem tette meg. A Vagy. hu kiadója, szerkesztőségének helye, szerkesztőségének telefonszáma nem ismert, impresszumában ilyen adatok nem szerepelnek. Félrevezető az az állítás, miszerint a Dehir.hu internetes oldal impresszuma szolgál számukra mintául, hiszen ott a szerkesztőség pontos címe és telefonszáma, a kiadó neve, a munkatársak neve és elérhetősége is szerepel. A Vagy. hu impresszumában ezzel szemben csak egy e-mail cím és a szerkesztők neve található meg. A debreceni polgármesteri hivatal egyébként a Vagy. hu-t elindulását követően, a rendelkezésére álló törvényes regisztrációs határidőt jóval meghaladó ideig meghívta a sajtótájékoztatóira, ellátta sajtóinformációival, kérdéseire választ adott. Egy idő elteltével megkértük őket, hogy pótolják a mulasztást, hiszen a jogkövető magatartás fontos dolog egy demokráciában. Ők másként gondolják. Mi ezt tiszteletben tartjuk, de akkor nem elegáns olyan jogokra hivatkozniuk, melyekről önként mondtak le. A Vagy.hu státusa azonos az internetes blogokéval, nem tekinthető hírportálnak. Ez azt jelenti, hogy bármilyen témáról szabadon véleményt közölhet, nem várjuk el a szerzőktől a tényszerűséget, nem kell követniük az újságírás etikai és szakmai elveit.

Súlyos tévedés, hogy a XII. Debrecen Város Báljára a Vagy.hu-tól bárki is akkreditáltatta volna magát. Egy fotós előzetesen a Népszabadság munkatársaként jelentkezett be. Az újságírók beengedésénél a kollégák látták, hogy a fiatalember azonos azzal, aki az elmúlt hónapokban leginkább a Vagy.hu-nak fotózott, nem a Népszabadságnak. A helyszínen tisztázni szerettük volna ezt a különös regisztrációt. Ő pedig közölte, hogy a Vagy.hu-nak is szeretne fotózni. Megkértük, hogy döntse el, ki számára dolgozik: egyik esetben a sajtófotósokkal együtt szívesen látjuk, a másik esetben nincs lehetősége bemenni. Erre válaszul a fotós távozott.

A városban dolgozó újságírókkal nagyon korrekt munkakapcsolata van a polgármesteri hivatalnak. Ez idáig sosem szégyellte a megbízóját senki, nem érezte szükségét más nevében regisztrálni. A Vagy.hu fotósa ismerte az álláspontunk a megbízójával kapcsolatban, de megpróbált félrevezetni bennünket.

A város báljának nyitóprogramja egyébként sajtónyilvános volt. A köszöntőket, a Kölcsey-ösztöndíjas bemutatóját, a díszvendég Kecskemét leánykarának műsorát és a debreceni középiskolások nyitótáncát több médium újságírója, fotóriportere megtekintette. Erről a körülbelül másfél óráról minden előzetesen akkreditált médium beszámolhatott, sőt idén először a www. dehir.hu internetes portálon élőben is figyelemmel lehetett kísérni az eseményeket. A zongorista Guinness-rekord-kísérleténél a városi televízión kívül az MTI fotósa is jelen volt annak érdekében, hogy az előre pontosan nem tervezhető időpontú eseményről minden mé dium számára hozzáférhető beszámoló készülhessen. A szakmai együttműködés keretében számtalan alkalommal vettek át a DTV-től anyagot más televíziók, erre most is lehetőség nyílt.

A Népszabadság a rendezvényre nem küldött belsős fotóst, külsős munkatársat pedig nem bízott meg ilyen feladattal. Ismereteink szerint a Népszabadságra hivatkozva senki nem akkreditálta magát a bálba, ezt bizonyítja az is, hogy Konyhás István külsős kollégánk (aki egyébként más esetekben, egyedi megbízás alapján évek óta készít nekünk fotókat) nem ment be a rendezvényre, amikor kiderült, hogy azon csak a Népszabadság képviseletében fotózhat. Azt elképzelhetőnek tartjuk, hogy a korábbi munkakapcsolat alapján a külsős fotós kollégát „népszabadságosként” azonosították az akkreditációnál, de amikor a bál elején a regisztrációnál fölajánlották neki, hogy a Népszabadság nevében bemehet, ő etikus módon nem élt a lehetőséggel, hiszen erre az eseményre a Népszabadság nem akkreditálta. Véleményünk szerint azonban mellékes körülmény, hogy a bál szervezői az akkreditáció és a regisztráció során miképpen próbálták azonosítani a szóban forgó fotóst. Az ügy lényege ugyanis a mi olvasatunkban az, hogy a debreceni városháza illetékese a bálból kitiltotta a helyi hatalomhoz kritikusan viszonyuló Vagy.hu portál fotósát azzal az indokkal, hogy az online újságnak szabálytalan az impresszuma.A szerk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.