Orbán szolgálatában

Révész Sándor ezúttal (A Fidesz nyomában, január 12.) Orbán Viktor szolgálatába állt. Azt követeli az MSZP-től, hogy a következő kormányban, ha lesz benne szavuk, teljesítsék be Orbán Viktor legördögibb tervét, hagyják a helyükön azokat a többnyire kilenc évre kulcspozícióba helyezett Fidesz-pártkatonákat, akiknek az az Orbán Viktor által rájuk rótt feladatuk, hogy lehetetlenítsék el minden későbbi nem fideszes kormány tevékenységét.

Teszi ezt annak ellenére, hogy maga is felhoz, igaz, hiányos példákat arra, hogy ez mire vezetett az előző Fidesz-kormány megbuktatása után. Hiányos példákat, mert azt nem említi, hogy a helyén hagyott Járai Zsigmond jegybankelnöknek az általa ellenségnek tekintett kormány ellehetetlenítése céljából folytatott kamatpolitikája, az egekbe emelt és ott évekig megtartott alapkamat, a forinthitelek kamatának így megfizethetetlenné tétele arra vezetett, hogy emberek milliói zuhantak bele a a valutahitelek poklába, közülük tízezrek pedig a teljes egzisztenciájukat elvesztették.

Arról se ír, hogy a Polt Péter vezette ügyészség egy sor bűnügyben „talált” az MSZP-hez vezető, de a későbbi bírósági eljárásban nem igazolt szálakat, ezzel nagymértékben segítve a Fidesz hazug propagandáját.

Révész Sándor a maga formális demokráciafelfogására hivatkozik. Csakhogy van a mai helyzetben egy nagy különbség a 2002-es helyzethez képest. Akkor a Fidesz-kormány formailag jogosan, demokratikusan helyezte a kulcspozíciókba a saját embereit, még ha volt is Györgyi Kálmán lemondatásának valami stichje, nem bizonyítható zsarolásszaga. Most azonban a kinevezések formailag sem törvényesek, demokratikusak. Amit a Fidesz és Orbán Viktor ma tesz, az a hatalom alkotmányban (és alaptörvényben is) tiltott kisajátítása. Egy következő, demokratikus kormánynak és Országgyűlésnek tehát alkotmányos kötelezettsége a hatalom alkotmánysértő kisajátításával hozott törvények és kinevezések érvénytelenítése. Nem a demokrácia formális látszatát kell őrizni, hanem a demokrácia lényegét kell helyreállítani.

„A politikai megrendelés nem jogi kategória, nem büntetőjogi tényállás, nem lehet nyomozás és bizonyítás tárgya” – állítja a továbbiakban Révész. Ez ebben a formában nem felel meg a tényeknek. A politikai megrendelés igenis átlépheti a büntetőjogi tényállás határát. Ahogy (a másik három, koncepciósnak látszó perrel ellentétben) úgy látszik, Hagyó Miklós esetében átlépte. A Fidesz emberei is átléphetik. Csak egy konkrét példa. Amikor a Polt Péter vezette ügyészség épp az önkormányzati választás előtt emelt – utóbb alaptalannak bizonyult – vádat a XI. kerület polgármestere ellen, súlyosan befolyásolva ezzel a választási eredményt, akkor felmerülhet a hamis vád bűncselekményének és a választási csalás bűncselekményének alapos gyanúja.

Amit természetesen csak egy másik legfőbb ügyész vezénylete alatt álló ügyészség vizsgálhat majd ki. Ha a most koncepciósnak látszó három perről egyszer bebizonyosodik, hogy tényleg politikai megrendelésre nyomozott és emelt vádat az ügyészség, ott is felmerülhet a hamis vád alapos gyanúja. Révész Sándornak le kéne szoknia arról, hogy az MSZP iránti zsigeri gyűlölet vezérli a tollát.

Válas György Budapest

Vitapartnereim heves reakcióiból arra következtetek, hogy ha egy kiépülőfélben lévő féldiktatúrával szemben ilyen radikális megtorlást követelnek, akkor a sok-sok szabadságszerető ember haláláért és megtört életéért felelős, valamennyi politikai jogunkat következetesen tagadó kádári egész diktatúrával szemben még erősebb indulatok élnek bennük, és még a Fidesz (írásaimban mélyen elítélt) próbálkozásainál is sokkal határozottabb megtorlást támogatnának. Érdekes módon azonban korábbi írásaikból nem ez derül ki. Hanem az ellenkezője.

Révész Sándor

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.