Tény

A magyar kormány nem igazán tud mit kezdeni azzal, amikor EP-képviselők európai értékeket kérnek rajta számon. Tényeket, tényeket, mondják számonkérőn. Ezt meg az európai képviselők nem értik, mert nekik magától értetődő az, ami a magyar kormány tagjai számára kevéssé.

Tény: Ausztriában nagy visszhangja volt annak, hogy az osztrák közszolgálati televízió (ORF) vezérigazgatója irodavezetőjének akarta kinevezni a szociáldemokrata párt (SPÖ) vezetéséhez közel állónak tartott Nikolaus Pelinkát. A szakmai szervezetek tiltakoztak, mert így sérülhet az ORF politikai függetlensége azzal például, hogy az irodavezető, munkaköréből adódóan, már délután megismerheti azokat a riportokat, beszámolókat, amelyek a híradóba este kerülnek.

S ha ő megismeri, akkor ezek tartalmáról még az adás előtt értesülhetnek az SPÖ központjában. Pelinka tegnap viszszavonta jelentkezését az irodavezetői posztra, mert el akarja kerülni, hogy „személye olyasminek a jelképe legyen, ami nem felel meg személyes értékrendjének”.

Magyarországon más minőségű a probléma. Nem is igazán az, hogy a köztévé anyagairól esetleg előbb értesülhetnek a Fidesz központjának dolgozói, mint a nézők, sokkal inkább úgy tűnik, mintha épp a Fidesz központjában dőlne el, hogy milyen anyagok készüljenek aznap estére. Magyarországon nyugodtan vezetheti a köztévé egyik csatornáját az az ember, aki a Fidesz-nagygyűlések porondmestere volt, rábízhatják a kommunikációs feladatokat a Fidesz volt polgármesterére, államtitkárára, akit hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, és lehetne folytatni.

Az ott – európai értékrend. Ez itt – valami más.

Ezek tények. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.