Az árnyék

Budapest szürke eminenciása lett a fenyegető BKV-csőd első tiszti áldozata. Holott ő kongatja a vészharangot legrégebben. Csak nem a kormányok által jelölt irányba. Hagyó tolvajlása helyett folyvást a finanszírozás esetlegességére mutogatott. Mikor a botrányos végkielégítéseken kellett volna rémüldözni, ő konokul a megrendelt szolgáltatások és az állami-önkormányzati források közötti űrről értekezett. S egyre csak hajtogatta, hogy mindenkinek fizetnie kell. Többet, mint korábban. Az utasnak a jegyért, a megrendelőnek a szolgáltatásért. Nem aratott tetszést vele.

Mint ahogy a trezor kérlelhetetlen őreként sem gyűjtött népes rajongótábort. Már Demszky idejében sem. S ez az új érában sem változott. Úgy meghúzta a nadrágszíjat, hogy a fideszes városatyák levegőt is alig kaptak. A várva várt Kánaán helyett üres marokkal kullogtak vissza a kerületükbe. (Később persze szereztek maguknak más úton, de ettől még nem feledték az árnyékember kérlelhetetlenségét.) A rendteremtőként érkező Tarlós éppen ezt várta tőle. Kezdetben. Később már szívesebben osztogatott volna. De Atkári nem értett a politikusi szóból. Korábban se.

Csak a számokra figyelt, az emberekre nemigen. Se fent, se alant. Az idei költségvetési ceruza se fogott vékonyabban. A BKV vergődése se hatotta meg. Józan alkut akart a kormánnyal. Csakhogy az urak másban állapodtak meg. A fővárosnak jóval nagyobb áldozatot kell hoznia – a frissiben megszerzett teljes 16 milliárdos hitelkeretet, a fővárosi tartalékokat –, mint azt ő megadni szándékozott. A végsőkig ellenállt, hogy a fővárost – szocialista hasonlattal élve – pőrére vetkőztetve állítsák ki, hogy egyedül fogja fel a cunamit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.