Rovó

„Az Európai Bizottság felhívja a figyelmet rá, hogy a jogállamiságon, a média szabadságán, a demokratikus alapelvek alkalmazásán és az alapvető jogok tiszteletben tartásán alapuló szilárd törvényi környezet őrizheti és erősítheti meg az állampolgárok, a partnerek és a befektetők bizalmát.

Ez különösen érvényes gazdasági válság idején.” Ezzel az általános érvényű és egyben súlyos aggodalmakat tükröző, az utóbbi hetek bősz levélváltásai után megfogalmazott üzenettel fejelte meg a brüsszeli bizottság négy konkrét ügynek a megindítását. Nem meglepő módon, folytatódik a túlzottdeficit-eljárás a magánpénztári vagyonnal és a különadókkal szépen kitömött tavalyi, idei és jövő évi költségvetések miatt, amelyek egyenlegét csak ezen egyszeri és átmeneti tételek javítják, vagyis ez a fenntarthatatlan pálya elfogadhatatlan. Az unió történetében ilyesmi miatt először az Orbán-kormányt büntethetik meg a kohéziós alapok felfüggesztésével. A másik három téma az alaptörvényhez kapcsolódik: számon kérik a jegybank és az új adatvédelmi hatóság függetlenségét meg a bírók korai nyugdíjazását.

A nyomás fokozásával Brüsszel értésre adta: az unió értékközösség (is), még ha a közös joganyag nem feltétlenül tér is ki az alapelvek minden apró részletére. A kormány hihetetlen magabiztossággal manőverezte magát politikai és gazdasági csapdahelyzetbe, ám a 24. órában talán már érti, miről is van szó. Már az eddigi dacos értetlenkedés is nagyon sokba fog kerülni minden magyar állampolgárnak, de reménykeltő, hogy az alapelvek tagállami gyengítésének esetére felkészületlennek látszott unió mégis kész fellépni a deviáns demokráciákkal szemben. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.