Január: Magyarország

Lehet, hogy Plantu gyilkos karikatúrája a Le Monde címoldalán vagy a The New York Times budapesti riportja indította be. A lényeg az, hogy a nemzetközi sajtó ismét felfedezte Budapestet. Itt a szerkesztőségben is sűrű a vendégjárás, a külföldi kollégák a Népszabadság újságíróinak véleményére is kíváncsiak.

Hasonló tolongásban – a 2006-os őszi eseményeken kívül – pont egy évvel ezelőtt volt részünk. Akkor a médiatörvény körüli viták miatt került a sajtó érdeklődésének középpontjába az Európai Unió soros elnöki tisztébe éppen belekezdő Magyarország. Most az új alaptörvény, az államcsőd kockázata, az IMF-fel és az unióval folytatott „szeretlek, meg nem is” játékra hasonlító alkudozás, az Orbán-kormánnyal szemben formálódó civil mozgalmak miatt lettünk érdekesek.

– Ha január, akkor Magyarország – mondhatnánk, de élcelődésnek nincs helye.

Az unió keleti részéből ilyen figyelmet az elmúlt években csak a Kaczynski ikrek lengyelországi uralmának korszaka kapott. Meg persze Ausztria, amikor a néhai Jörg Haider Szabadságpártja (FPÖ) az 1999-es parlamenti választásokon a második számú politikai erővé lépett elő, s Wolfgang Schüssel Néppártja a radikális nacionalista, bevándorlásellenes FPÖ-vel kötött kormánykoalíciót. Az EU és az akkor még tagjelölt Csehország szankciókat léptetett életbe Béccsel szemben, ebből az első Orbán-kormány kimaradt.

Lehet mondani, hogy a sajtó „vérszagra” gyűlik, egyoldalúan tájékoztat, no meg a Magyarország ellen szőtt nemzetközi összeesküvés lelkes kiszolgálója. Nekem mégis az a tapasztalatom, hogy a hozzánk érkező külföldi kollégák alapvetően szeretnék megérteni: hogyan küzdötte le magát a rendszerváltáskor bezzeggyermekként emlegetett éltanuló ilyen mélyre. Miért Európa perifériáján billeg Magyarország, amely olyan hatalmas helyzeti előnnyel indult a vasfüggöny lebontása után? Lesz-e visszaút, s milyen erőkkel az európai centrumba, ahova ennek az országnak tartoznia kellene, ha nem játszott volna el megannyi lehetőséget?

FOTÓ: REVICZKY ZSOLT

Kudarcaink okait estébe nyúlóan lehet sorolni. A végzetes megosztottságot, az egymást gyűlölő szekértáborokat, a „hazugságbeszédet”, Gyurcsányt, Orbánt, a szabadságharcot, meg azt, hogy ez az ország még mindig nem nézett igazán szembe a huszadik századi történelmével. Sőt, néhol már annak legrosszabb korszakát próbálja modernebb csomagolásban újraéleszteni.

A média kétségkívül gyakran túloz, felnagyít dolgokat. Ilyen a már említett, a magyar kormányfőt „újnáci-szerű héttörpeként” ábrázoló francia karikatúra is. Ezen természetesen fel lehet háborodni, de az semmit sem változtat azon, hogy Magyarországról külföldön sajnos ez a kép. A nyilatkozatoknak és a döntéseknek ezért van súlyuk: azokat az odapörkölt mondatokat és lépéseket, amelyeken mi itt a Kárpát-medencében jobb esetben csak kínosan mosolygunk, derülünk, külföldön nagyon is komolyan veszik. Minél kellemetlenebb mindezzel szembesülni, annál egyértelműbb, hogy valamit nagyon rosszul csinálunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.