Kényeztetés…

Bár reggel nyolc óra van, így már nem illik álmodni, de január 9-i lapjuk második oldalán közölt kép irracionalitása mégsem zárja ki a továbbálmodás lehetőségét.

A képen – mint aláírásából megtudni – a Sándor-palota előtti téren vagy kéttucatnyi katona áll fegyelmezett sorban, fejük fölött mobil hősugárzók. Ha jól számolom, ezekből minden két és fél katonára jut egy. Igaz ugyan, hogy fegyver helyett csak zeneszerszám van a kezükben, katonazenészek, akiket ez esetben az elnök palotaőrei szolgálatba állításának protokolláris ünnepségére vezényeltek ki. De mégiscsak katonák.

Az is igaz, hogy a katonazenészek egykori harctéri szerepe; jeladás a hadmozdulatokhoz, a harci lelkesedés szítása már rég a múlté. De akiket látunk, uniformisuk szerint tagadhatatlanul katonák, plusz öt fokban, hosszú zubbonyban, kesztyűben, hősugárzók alatt. Komikus jelenet. Főként egy olyan időszakban, amikor a regnáló hatalom nem zárja ki az országunkra leselkedő esetleges katonai fenyegetést sem, amit csak harcedzett, így a fizikai megpróbáltatásokat is elviselő katonákból álló hadsereg képes elhárítani.

Kinek az agyából pattanhatott ki ez az ötlet? Elképzelhető, hogy a szomszédból, a legfelső szintről származik, és itt valójában az „emberek embere” minden területre kiterjedő gondoskodásának újabb megnyilvánulásával szembesülünk.

Dr. Bánhegyi Mihály Pécs

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.