Egy cikk furcsaságai

A BBC honlapján január 9-én cikk jelent meg A magyarokat kétségbeejti a politikai osztály címmel, amelyről a Népszabadság is tudósított (BBC: Magyarország feladta, január 9.). Az érdekes és tanulságos írásban található két erősen félrevezető állítás.

Az egyik szerint Medgyessy Péter miniszterelnököt „azzal vádolta a távozó Orbán (Viktor miniszterelnök) úr, hogy 2002-ben választási csalással nyerte meg a választásokat. A szavazócédulákat újraszámlálás nélkül megsemmisítették.” Nos, igaz, hogy a Fidesz vezetői akkor átvették bizonyos utcai hangadók állításait a választási csalásról. Nekik azonban természetesen arra is volt lehetőségük, hogy az Országos Választási Bizottságban, amelyben képviselve voltak, hivatalosan kezdeményezzék a szavazatok újraszámlálását. Amit eszük ágában sem volt megtenni, mert tudták, hogy nem történt és nem történhetett semmiféle csalás.

A cikk másik félrevezető állítása szerint 2006 előtt Magyarország, „ugyanúgy mint Görögország, megpróbált trükközni a hitelfölvételi statisztikájával. Például, sikertelenül megpróbálta meggyőzni az Eurostatot, az EU statisztikai hivatalát arról, hogy az autópálya-építési költségeit … nem kell beleszámítani az államadósság növekedésébe.” Valójában statisztikai hamisításra (ami bűncselekmény lenne) nálunk, Görögországtól eltérően, nem került sor. Hamis előrejelzéseket közöltek a várható költségvetési hiányról, amely nem statisztikai adat. Persze ez is elítélendő (én elítéltem pl. A balliberális értelmiség böszmesége c. cikkemben, Élet és Irodalom, 2006. november 17.).

Emellett valóban próbálkoztak azzal, hogy állami autópálya-építéseket utólag magán-állami közös beruházások (PPP – Private-Public Partnership) gyanánt könyveljenek el, ezzel kiemelve őket az állami költségvetésből és így az államadósság növekedéséből. Azonban, mielőtt ez a trükközés az Eurostat asztalán landolt volna, a még független Magyar Nemzeti Bank egy leleplező bejelentéssel az Európai Bizottsághoz fordult, és az ötlet így hamvába holt. Ezért az akciójáért a Financial Times 2005. október 12-i számában megdicsérte a bankot, és méltatta a központi banki függetlenség intézményét.

Valójában a kérdéses fajtájú trükközésnek nálunk csak most teremtődik meg a lehetősége azzal, hogy a kormány és az Országgyűlés, fittyet hányva az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank ellenvetéseire, megszünteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

A szerző közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.