Miklós Gábor a kormánybarát sajtóról: Cöcögők

Remek állásom lett, dicsekszik a régi viccben a bóher. És mi lenne az? Cöcögő lettem. Hát az micsoda? Ülök a rebe lábánál, és amikor valami csodát tesz vagy bölcset mond, elismerően bólogatok, s azt mondom: c.c.c. Ez jut eszembe sokszor, amikor jobboldali laptársainkat olvasom, vagy nézem a tévéiket. Cöcögnek.

Akkor is cöcögnek, amikor igazán nincs mire, mert a csodatevő szemmel láthatóan nagy bajban van. Az általa működtetett rendszerben a cöcögőknek mindig jelentős szerepük volt. Elég hamar felismerte, a kritikai szellemű sajtó nem neki való. Az ő személyisége a hadvezéré, vagy ahogy egyik cöcögője jellemezte, a „vezénylő tábornoké”. A tábornokot pedig nem lehet kérdésekkel zaklatni, esetleges tévedéseire felhívni a figyelmet.

A módszer egyébként jó sokáig működött. Amíg a hadvezér kívülről támadta a hatalom bástyáit, táborában elfogadott volt: minden eszköz megengedett a bentlévőkkel szemben. Az alvezérek is boldogan kussoltak, mert bíztak benne, hogy a vezénylő tábornok irányítása alatt végre ők is valamik lesznek. Valaki csak egy lehet ebben a közegben.

A dolgok azonban rosszra fordultak az elmúlt másfél évben. Az ország gazdasági helyzete nem javult, hanem romlott. A forint nem erősödött, hanem napról napra veszít az erejéből. A nagy fellendülés elmarad, pedig megvalósítják a víziót, amiről idehaza és külföldön is sokan mondták: megvalósítható, de értelmetlen, sőt.

A szólamok sokasodtak. A cöcögők nem értették, hogy a világ miért avatkozik a magyar belügyekbe, sajtóirányításba, az Alkotmánybíróság lefokozásába, a független intézmények bábszínházzá alakításába. Mi közük hozzá? A nemzeti bank elnöke nem támogatja a kormány lépéseit, sőt! Képes bírálni az intézkedéseket. Le vele! – harsogják. Pedig csak azt nehezményezte, amit a Nobel-díjas közgazdászok külföldön, a jobboldali szakemberek idehaza is badarságnak tartanak.

A cöcögők azonban még nem jutottak el oda, hogy saját egzisztenciális érdeküktől is vezérelve (azt meg sem merem említeni, hogy merő hazaszeretetből) megpróbálkoznának a kritikai szemlélettel. Egyelőre ott tartanak még, hogy „a kritika idegenszívű”.

Van, aki érzi a bajt. Laptársunk vezércikke szerint kár volt betiltani a Klubrádiót, hiszen emiatt még az amerikai külügyminiszter is ideges levelet írt. Persze hozzáteszi a szerző, hogy a betiltást maga a rádió provokálta ki nyilván honáruló indítékból. Heraus mit uns! – kiáltották, és gyomorba lőtték magukat – képzelheti.

Ebben a kultúrában félóránként születnek az újabb összeesküvés-elméletek. Kíváncsi vagyok, mikor lépnek túl kollégáink azon az állapoton, miszerint ha a tények ellentmondanak a vezéri víziónak, úgy az a tények baja. Egyelőre ott vannak, mint a bevezetőben említett rebe hívei. Ezek lelkesedtek, mert vezetőjük látta Bergyicsevből Kijev égését.

Kijev persze nem égett, de mekkora csoda, hogy olyan messze ellátott.

Orbán Viktor kormányfő kezet fog Betlen János műsorvezetővel, mielőtt interjút adott az m1 televíziónak a Miniszterelnökségen
Budapest, 2011. december 10. Orbán Viktor kormányfő (j) kezet fog Betlen János műsorvezetővel, mielőtt interjút adott az m1 televíziónak a Miniszterelnökségen. Az interjút a csatorna 2011. december 11-én, 18.55 perckor közvetíti. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.