A hatalomvágy legyőzte a demokráciát

Lázár János, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője nyilatkozata szerint júniustól nyugodtabb időszak következik, új típusú lesz az ország. Mire alapozza ezt a kijelentését?

A közszolgálati tévé, rádió és a kormánypárti sajtók óriási sikerekről számolnak be, győzelmi jelentésekről harsog a kormány szóvivője. A gazdasági helyzetért a bankok, az EU, Amerika és természetesen az előző kormány a felelős. A kormány elhibázott gazdaságpolitikája nem szerepel az okok között. De vajon ki hisz még nekik? Az árak emelkednek, a forint zuhanórepülésben van, a benzin ára napról napra csúcsot dönt. A demokratikus intézmények jogkörét a kormány érdekében módosította a (kétharmados) parlament. Csorbult a demokrácia, már nem fordulhatunk panasszal az Alkotmánybírósághoz, minden állami szerv élére párthű személyt állítottak. Így érvényesítik az orbáni új alkotmány betartatását. A kétharmadra hivatkozva, mindezeket a nép felhatalmazásával magyarázzák. Már csak az elvakult fideszes hívők reménykednek abban, hogy nem a csőd felé megy a kormány. Az IMF és az EU pénzügyi segítsége nélkül júliusig nem húzza ki ez a kormány, és akkor bekövetkezik a csőd, ami végzetes lesz az ország számára. Az elmúlt húsz év történetének legriasztóbb éve után talán már az egykori Fidesz-szavazóknak is kezd derengeni, hogy Orbánban a csillapíthatatlan hatalomvágy legyőzte a demokráciát. Navracsics Tibor minisztertől már olvasni lehetett, hogy a forint gyengülése a kormányzat kudarcát és az elhibázott gazdasági politikáját jelzi. De vajon mikor térnek magukhoz a hozzá legközelebb álló, még kitartó csodálói, és mikor fordulnak ellene?

Lázár János korábban azt is mondta, ha nem jól működik, ha rossz a kormányzás, el lehet zavarni a kormányt. Ez a demokrácia. Lehet, hogy erre gondolt, amikor azt mondta, hogy júniustól új típusú lesz az ország. És ez lesz az elrugaszkodás éve?

Soós Tamás Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.