Közszolgálati ámokfutás

Olyan egyszerű is lehetett volna ez az egész. Mondjuk ha a meghamisított Cohn-Bendit-riportot követő reggel kiáll a vonatkozó főnök, és azt mondja, hogy amíg itt ő a házmester, addig a riporternek, Papp Dánielnek egyetlen műsorperchez sem lesz köze: nemhogy (kétszeres) főszerkesztő, portás sem lehet a Kunigunda utcában.

Most az van, hogy a közszolgálat épp a balek kölyök szerepét viszi ebben a viccesnek csak mérsékelten nevezhető színdarabban, ráadásul tehetségtelenül. A szüzsé szerint a balek kölyök elmegy rágót lopni a kisközértbe, de persze lebukik. Ezután, hogy menekülési esélyeit növelje – mert menekülni muszáj, a beismerés, a kapituláció lehetősége nem játszik ugyanis –, ellop egy kockaladát a bolt mellől, az üldözés során pedig a nagy idegtől belehajt a legközelebbi atomreaktorba, és felrobban az egész megye (pardon: járás). Kicsit sokba lett az a rágó.

A magyar közszolgálati média vezetői már nem tudnak jól, arcvesztés nélkül kijönni a helyzetből. Nem vigasz, hogy ők sodorták bele saját magukat. Csak a kulcsszavak: a Cohn-Bendit-anyag meghamisítása, a hamisító kinevezése, ostoba leépítések, Lomnici Zoltán arcának kitakarása, cinikus hazudozás, az éhségsztrájkolók zaklatása, kirúgása. A kordon felállíttatása, majd lebontása. A rágót még ki lehetett volna magyarázni valahogy, a kocsilopást már kicsit nehezebben, hogy a többiről szó se essék. A közszolgálat szétrobbantása, a hamisítás, a szakma szabályainak megsértése pedig védhetetlen.

Igaz, nem is nagyon akarnak ők magyarázkodni. Mert akkor el kéne ismerniük, hogy ez a magyar módra központosított, politikai megbízottak által vezetett közmédia képtelen a normális működésre. Hogy az Orbán Viktort bíráló zöldpárti képviselőről készült hazug riport meg a Lomnici-ügy lehetősége bele van kódolva a rendszerbe, az eddig sem volt titok. Ahogy az sem, hogy a médiaügyek döntéshozóiból hiányzik a veszélyérzet, különben hogy nevezték volna ki a hazugságipari segédmunkást, egzecíroztatnák a tiltakozókat meg a többi.

Azt viszont, hogy kit védenek ennyire, nem tudjuk. Meg azt sem, kinek az érdeke valójában, hogy már a vízállásjelentés valóságtartalmát is fenntartásokkal kezeljük. Hát hogyan fogjuk így beszopni a kormánypropagandát?

Amúgy semmi baj nem volna ezzel a színdarabbal, ha a szereplők nem épp azt köpnék szemen, amire felesküdtek, vagy mi. Ja, és ha nem kerülne ilyen baromi sokba nekünk ez az egész, jövőre úgy 77 milliárdba, körülbelül. Ennyi pénzért igazán elvárható, hogy ha már rágót lopnak, legalább ne Paks felé vegyék az irányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.