Keresztény dohány

Megannyi nívós kabaréjelenet fináléjához méltó poénnal találkozik, aki törvényjavaslatok, módosító indítványok indoklásának olvasgatásával múlatja idejét. A színvonalas mezőnyből is kiragyog dr. Aradszki András képviselő dolgozata.

A kereszténydemokrata honatya aktuálisan azért interveniált, hogy – az előirányzott trafikokon kívül – a benzinkutaknál is lehessen cigarettát vásárolni. Azért javasolta e változtatást, mert a Magyarországon átutazók „az üzemanyagtöltő állomásokon szerzik be az üzemanyag mellett az egyéb igényeiket szolgáló termékeket, köztük a dohányterméket is” (sic!).

A politikus sötét víziója szerint előfordulhatna, hogy az érintettek annyi cigit vesznek otthon, amennyi elégnek mutatkozik Nemesmedvestől Battonyáig. Aradszki akciójával azt szerette volna elkerülni, hogy csökkenjenek az állam bevételei.

Mulat a magyar, mert mást nem tehet. Különös véletlen, hogy Aradszki képviselőnek feltűnt: az átutazók cigarettavásárlásának köszönhető bevételek csökkenhetnek, ám nem vette észre, hogy szinte észrevétlenül átsiklott az Országgyűlésen az egykulcsos adórendszer kiépítését célzó jogszabály. Pedig a Matolcsy György ámokfutása munkacímet kapó gazdaságpolitika emblémája annyi pénzt vett ki a közösből, amennyit láncdohányos teherautósofőrökből verbuvált, dohányfogyasztásra szakosodott külhoni baráti társaság soha nem tudna összepöfékelni.

Az is különös, hogy a jogász a külföldiekre gondol, miközben pártja és kormánya a nemzeti érdekek védelmére esküdött fel. Márpedig magyarországi benzinkutakon nem ritka, hogy magyarok is megjelennek a pultnál, azaz elképzelhető: a magyarok is nagy számban vásárolnának cigarettát a töltőállomásokon, ami aligha segíti a magyarok egészségügyi állapotának javulását. És az illetékesek korábban arról informáltak: a dohány fogyasztásának körülményessé tétele éppúgy szolgál népegészségügyi célokat, mint például a chipsadó.

Persze meglehet, hogy a KDNP paradigmaváltást hajtott végre. Ilyesmi főként akkor esik meg a párttal, ha dohányipari kérdések kerülnek a fókuszba. A dohányzás „vendéglátó-ipari” betiltását előirányzó fideszes javaslat után például Harrach Péter gründolt sajtótájékoztatót, és leszögezte: az emberi méltóságból következik a dohányzáshoz való jog. Értsd: a sajátos kereszténydemokrata logika szerint éppen abból az emberi méltóságból következik a dohányos döntési szabadsága, amelyből nem következik ugyanez az önrendelkezés az abortusz, a könnyű drogok használata vagy a szexuális orientáció tekintetében.

Nyilván létezik racionális magyarázat arra, hogy a KDNP frakciójának tagjai miért állnak elő szokatlannak tetsző eszmefuttatásokkal, ha a dohány forgalmazását és fogyasztását szigorító javaslatok vannak terítéken, de azt egyelőre nem ismerjük.

Annyi biztos: a pártnak fontos a dohány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.