Guberálók

Ugyanazon a napon, amikor az Alkotmánybíróság egy év kotlás után kihirdette, hogy nem hirdet ki semmit a magánnyugdíjpénztárakból államosított háromezermilliárdnyi megtakarítás sorsáról, hogy minderről nincs véleménye, egy másik döntésével a testület felcsillantotta a reményt: akad azért még érvényes mondanivalója a mai magyar valóságról.

Igaz, erre is tavaly május óta kellett várni, de a bírák legalább végre kimondták: alkotmányellenes a guberálás szabálysértéssé minősítése. Mármint az ezzel kapcsolatos kaposvári önkormányzati rendelet vonatkozó része, amely alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek alapjogait. Ahogy megtette ezt egy sor más önkormányzat is.

Aligha tévedünk nagyot, ha úgy gondoljuk, az alkotmányossági küzdelem nem fog lanyhulni, a kaposvári – és sok más – elöljáróság nem fog ölbe tett kézzel ücsörögni anélkül, hogy valamiképpen megtalálja a kiskaput, hogy újabb ötletekkel tiltsa be a szemétben turkálást, hogy eltüntesse a szerencsétlenek mind nagyobb táborát szem elől, nehogy elhomályosítsák a társadalom tiszta és derűs tekintetét.

Most kimondatott: alkotmányosan lehet guberálni. Tehát aki guberál, immár alkotmányosan teszi. Ebben az egy tekintetben egyenlő a többséggel.

Kaposvár azonban nem hagyja magát, kikurkászott egy jogi megoldást. A városháza szóvivője máris közölte: kész átfogalmazni a jogszabályt, de guberálni – szemetet szétszórni, romlott ételt enni – továbbra is tilos. A guberálók egészségének érdekében.

Hja, a társadalmi beteg dögöljön éhen. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.