Nyakig a bóvliban

A második hitelminősítő is bóvli kategóriába sorolta a magyar államadósságot. A Fidesz másfél év alatt a szakadékba taszította az országot. Igaz, ki lehet innen is kapaszkodni.

Megszállottként mormoghatja ugyan Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője, hogy a bóvli nem a valós gazdasági folyamatokról, hanem jóval inkább az euró válságáról szól, mondhatja a minisztériuma neve mögé búvó Matolcsy György, hogy Magyarország az unió elleni pénzügyi támadások szenvedő alanya, hogy nem rólunk szól a történet, hanem a dollárövezet erősödésében és az euró zóna gyengítésében érdekelt piaci szereplők nyomásgyakorlásáról, szakadékban vagyunk. A nyomásgyakorlás mindenesetre biztos talajra támaszkodik, hiszen az S & P hitelminősítő azt veti a kormány szemére, hogy a gazdaságpolitikájából hiányzik az előreláthatóság.

„Magyarország kikerült a függő viszonyból az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz képest. Saját lábunkon állunk... nem további nemzetközi hitelekből, hanem a nemzetközi pénzpiacon felvett hitelekből finanszírozzuk Magyarországot” – ismételgette a kormányfő alig néhány hete. Ezzel szemben: az országot képtelen a szabad piacról finanszírozni, ezért még jobban függünk az uniótól és az IMF-től, mint valaha. Sőt: „könyörögni” kellene nekik, hogy még jobban függhessünk tőlük, hogy ne kényszerüljünk a megfizethetetlenül magas kamatra adott szabad piaci hitelekre.

Tudathasadásos az állapot, mert a „könyörgés” viszont nem megy a kormányfőnek. Nem is mehet, mert akkor le kellene mondania az Európai Unió közepén, a polgári demokráciák általa vizionált haláltusájában mintaként kínált, mint mondja, intézményeiben már kiépült, beüzemelés előtt álló autoriter államáról. Ennek gazdasági stabilitását ismét a parlamenti demokráciákkal pénzeltetné. Az Európai Unió mind láthatóbban púp a kormányfő hátán. Szabadulna tőle, de nem tud, és semmi jele, hogy e szabadságharchoz szövetségest találna. Lengyelországtól Szerbiáig mindenki a haldokló Nyugat centrumába igyekszik, s nem akad társ még a „keleti szél” országai között sem. Így áll tehát az orbáni „tárgyalási alkupozíció”, amelyre az uniós közösség – későn ébredve, de erős amerikai hátszéllel – Barroso bizottsági elnök ultimátumával válaszolt.

Csaknem kétharmados az esély rá, hogy Magyarország megállapodik az IMF-fel és az EU-val – mondják a mindenre fogadó britek. Mi történhet? Legfeljebb az elemzők vesztenek, oszt’ jó napot. Amire van esély, hiszen a hitelminősítők korábban azt ígérték, megvárják az IMF-tárgyalások végét. Ám, az előkészítő delegáció lemondva aperitifet, vacsorát, szállást, átíratott jegyekkel elrepült. A nyitott ügyekben tehát nincs előrelépés, vonta meg erre a vállát az S & P, és kimondta a bóvlit. Az ország még néhány hónapig tarthatja magát, utána a Magyar Nemzeti Bank tartalékainak felélésével végleg kiírhatja magát Európából. Akkor megtapasztaljuk, milyen az élet az orbáni szakadék mélyén. Ha ott is megjelenik az IMF, lesz ok előre köszönni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.