Létkérdés

Spaller Endre KDNP-s képviselő örömteli, biztató folyamatnak nevezte néhány nappal ezelőtti parlamenti felszólalásában, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium abortuszellenes, örökbeadásra biztató kampányának következtében rövid idő alatt ezerhatszázzal csökkent az abortuszok száma az előző évhez képest. A képviselő olyannyira belemelegedett a kormány dicséretébe, hogy végül a házelnöknek kellett belefojtania a szót. Halász János államtitkár ezután szépen megköszönte a tavaszi „életvédő” kampányról ejtett elismerő szavakat, és megnyugtatta a kicsit azért aggódó képviselőt, hogy az életvédelem továbbra is kiemelt fontosságú terület marad.

Az Országgyűlésben oly ritka idilli pillanatokat az a tény sem zavarta, hogy ha valóban az unió rosszallását kiváltó kampány következtében csökkent is az abortuszok száma (ezt amúgy semmi nem támasztja alá, de ki sem zárja), a születési statisztikák akkor sem javultak, sőt...

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2011 első tíz hónapjában 73 153 gyerek született, 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Pedig már 2010 is negatív rekordot hozott: a hazai statisztika több mint 150 éves történetében még soha nem vállaltak olyan kevesen gyereket, mint tavaly.

Úgy tűnik tehát, hogy az (egyik) nagy terv, a demográfiai krízis megoldása egyelőre nem sikerült. Továbbra is „fogy a magyar”, hiába a kormány erőfeszítései. Intézkedések pedig voltak bőven: a gyerekek után járó adókedvezménytől kezdve a bölcsődeépítési program folytatásán át a családok védelméről szóló törvényig.

Egyelőre azonban eredmény nélkül. Talán nem a megfelelő eszközöket választották, talán a gyereknevelési elvek törvénybe foglalása vagy a jól kereső nagycsaládosoknak juttatott kedvezmények nem hozzák meg a gyerekvállalási kedvet. De az is előfordulhat, hogy a családvédelmi törvény mozgósító ereje, nagyszerűsége egyszerűen eltörpül a forintárfolyam hatása mellett.

De még az is meglehet, hogy be kell látni: a népesedés, akármennyire is létkérdés a szó szoros értelmében, normális esetben olyan terület, ahol az államnak alig osztanak lapot. Bármilyen elszántan, sőt keményen is lép fel „az élet védelmében”, mint például Lengyelország a maga drákói abortusztörvényével, nagy hatása a demográfiai folyamatokra manapság már nem lehet. Nincs is. Se ott, se a mi kormányunk által bevetett eszközöknek itt. Ideje elfogadni, hogy ennek az ügynek egy kormány semmi mással nem tud használni, mint azzal, hogy biztonságot, kiszámíthatóságot teremt. És még ebben az esetben sincs garanciája arra, hogy a polgárai nem döntenek a kevés gyerek vagy éppen a gyermektelenség mellett.

Persze mi nem tartunk itt: Magyarország két nappal az újabb leminősítés után talán még sosem volt messzebb a kiszámíthatóságtól, mint most.

Szerelemlakat Baján
Szerelemlakat Baján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.