Zsuzsa, avagy az új fejlesztési miniszter előtt álló feladatokról

Egy igazi sötét ló futott be a fejlesztési tárca vezetéséért vívott versenyben – ha meg nem sértjük ezzel Németh Lászlónét, akinek nemhogy az életrajzát, de még a keresztnevét sem volt hajlandó elárulni az MTI, órákkal azután, hogy Orbán Viktor őt javasolta a minisztériumtól távozó Fellegi Tamás helyére.

A cégnyilvántartásból kinyerhető adatok láttán egyértelmű, hogy Orbán ezúttal jó lóra tett. Németh Lászlóné – amolyan szürke eminenciásként – az első Orbán-kormány idején is bizalmi megbízatásokat kapott, míg az „elmúlt nyolc évet” az OTP-bankcsoportnál vészelte át.

Ebben nincs semmi meglepő, hiszen Csányi Sándor mindig előszeretettel gyűjtötte maga köré a tehetséges, illetve az annak tartott, de a pikszisből éppen kiesett embereket. Tegyük hozzá: pártállástól függetlenül, hiszen Benedek Fülöptől Oszkó Péteren át Szász Károlyig sokan találtak időleges menedéket az OTP-csoportnál.

Németh Lászlóné személyes kvalitásait a közvélemény nem ismerheti, azt viszont igen, hogy olyan cégek környékén volt bejáratos, mint a hírhedt Defend vagy a hányatott sorsú Olajterv. Posta, autópálya-kezelő és gázipari vállalkozás is szerepel nem létező munkakönyvében.

Az, hogy Némethnét Fidesz-közeli szakembernek tartják, nem kérdéses. Az igazi kérdés az, hogy mire lesz képes a miniszteri bársonyszékben.

Teljesíteni tudja-e leendő főnöke elvárását, hogy 95 százalékot meghaladó mértékben hívjuk le az uniós forrásokat? Tudja-e a nemzeti konzultáció utolsó napjait élő Magyar növekedési terv mögé csoportosítani az erőforrásokat, amelyek amúgy a terv szülőatyjaként ismert Matolcsy Györgynél vannak? Számos más kérdés fogalmazódik meg az emberben, s eddig egyre kapott csak választ.

Némethnét Zsuzsának hívják. 

Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese irodájában. Hamarosan a kormány első női tagja lehet
Németh Lászlóné, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese irodájában. Orbán Viktor miniszterelnök Németh Lászlónét javasolja nemzeti fejlesztési miniszternek. Fellegi Tamás december 8-án jelentette be, hogy lemond a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetéséről. A felvétel 2010. június 25-én készült. MTI Fotó: MFB Zrt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.