Tévhit

A lap december 15-i számában, a Fórum rovatban Sukorói tippmix címmel írás jelent meg Császy Zsolt, a sukorói ügy egyik gyanúsítottjának tollából.

Ennek egyik mondata a következőképpen hangzik: „Magyarország jogbiztonságának jelenlegi helyzetében senkinek sem lehetett kétsége afelől, hogy a bíróság által felkért szakértő megerősítette az ügyészségi szakértő álláspontját (ellenkező helyzetben akár bűnpártolást is elkövethet)…”

Nincs tudomásom arról, hogy bűnpártolás vádja fenyegetné bármely kirendelt vagy akár magánúton felkért igazságügyi szakértőt akkor, ha a nyomozó hatóság által kirendelt másik szakértő álláspontját nem erősíti meg. A szakértői vélemény a szakértő legjobb tudása és szakmai lelkiismerete szerint készítendő el, és mint vélemény szabad, azt a korábbi szakértői vélemények nem kötik.

A szakértő természetesen felelős azért, hogy szakvéleményében legjobb tudása és szakmai lelkiismerete szerint a valóságot tárja fel, és ha ezt tudatosan és szándékosan megszegi, akkor követ el hamis tanúzásnak megfelelő cselekményt. Szó sincs azonban arról, hogy bűnpártolás következne önmagában abból, ha a szakértő véleménye ellentétes a nyomozó hatóság által kirendelt szakértő véleményével.

Dr. Turán Zsolt elnök, Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.