Minden változik

Ebben a cikkben a kormányzati nyugdíjpolitika állandó változását elemzem, egyetlenegy napra, 2011. december 15-re szorítkozva.

Az olvasó biztosan emlékszik arra, hogy Orbán Viktor 2010. október végén tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot a hárommillió magánnyugdíjpénztár-tagnak: aki visszalép a tiszta tb-rendszerbe, az a teljes tb-nyugdíj visszaszerzése mellett egy összegben felveheti a magánszámláján felgyülemlett hozam infláció feletti részét. Aki viszont nem lép vissza a tiszta tb-rendszerbe, az nem nyer új tb-jogokat, bár munkáltatója továbbra is fizeti utána a 24 százalékos nyugdíjjárulékot. Csak a 10 százalékot fizetheti be a saját számlájára, és csak ezzel nő a nyugdíjvárománya, de az is csak 2012 januárjától. E kedvezőtlen ajánlat ellenére a korábbi tagság körülbelül három százaléka (százezer dolgozó) maradt a magánrendszerben, megtartva az addigi magánpénztári vagyonnak a 10 százalékát. A maradók abban reménykedtek, hogy az Alkotmánybíróság (AB) és más szervek hatására a kormány előbb-utóbb visszavonja ezt a törvényt.

Teltek-múltak a hónapok, de az átalakított AB kivárt. Elérkeztünk december 15-éhez, amikor megjelent a hír, amely szerint az AB idén már nem foglalkozik a magánnyugdíjrendszer sorsával. A „nemzeti együttműködés” új rendszerében viszont jövőre az AB már nem foglalkozhat a korábbi beadványokkal.

Kesergő barátomat, akinek lánya és veje is kitartott a magánrendszer mellett, nyugtatgattam. A legközelebbi parlamenti választás előtti kampány során a Fidesz-kormány kénytelen lesz visszavonni jogfosztó ígéretét, nehogy az ellenzék kezében ilyen hatásos fegyver maradjon.

Épp csak hogy elküldtem nekik az erről szóló e-mailt, amikor másik barátom elküldte nekem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váratlan és arcátlan (fideszül: pofátlan) bejelentését: a rossz gazdasági időjárásra való tekintettel (a várt napsütés helyett vihar támadt) 2011-hez hasonlóan továbbra is eltérítik a megmaradó magánnyugdíjpénztár-tagok befizetéseit. A kormány évente újabb 48 milliárd forintot vághat zsebre – és fordíthat stadionépítésre, Rába-részvény-vásárlásra stb.

A Stabilitás Pénztárszövetség vezetője szerint ez az intézkedés könnyen a pénztárak végét jelentheti. A cikk első változatának befejezése után olvastam az újabb hírt: egy fideszes módosító indítvány felszámolná az egész magánnyugdíjrendszert. Ekkor a már említett 48 milliárd forintos évi „megtakarítás” mellé ideiglenesen a 300 (már csak 234?) milliárd forintnyi pénztári vagyon is a kormány kezébe kerülne. Milyen jól jön e pénz az ilyen viharos időkben! Csak azt remélhetjük, hogy a tékozló fiúkat (és lányokat) a nagyvonalú kormány visszaengedi a tiszta tb-rendszerbe, és a bűnbánó visszatérőknek legfeljebb a pozitív reálhozamaikról kell lemondaniuk.

Egy jó nyugdíjrendszer kiszámítható és méltányos. És a mienk?

A szerző közgazdász

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.