Közös nyelv

Az angol Európában az anyanyelv utáni második nyelv lett. A tendencia nálunk is ez. A hivatalos nyelvoktatás azonban kevéssé hatékony.

Segítené a nyelvtanulást, ha a közszolgálati tévé a külföldi filmek egy részét szinkronizálva, de idegen nyelvű felirattal sugározná. A filmet így a televíziót csak a műsor kedvéért bekapcsolók is élvezhetnék, a nyelv után érdeklődők számára viszont a szórakoztatva tanulás nagy segítséget jelent. Egyes filmeket eredeti hanggal és eredeti szöveggel vetíthetnének.

A tévét hallgatva és egyúttal a szöveget olvasva eredményesebben tanulunk. Gyorsítja a tanulást, elmélyíti tudásunkat, és jártassá tesz az idegen nyelvi közbeszédben. Lehet, hogy hallanánk ellenvéleményt, de az újabb generációk részéről megértésre számíthatunk.

Első lépésben meghatározott napokon kísérletként kellene bevezetni, majd általánossá tenni, mint ahogy általánossá kell tenni „második anyanyelvünk”, az angol ismeretét. A kor követelménye és mindnyájunk érdeke, hogy természetessé és mindennapivá tegyük a kétnyelvűséget.

Mikor tartozunk Európához? Első formai lépés a belépés az Európai Unióba és a NATO-ba, második lépés, hogy olyan természetes és mindennapi legyen az idegen nyelvű társalgás, mint ahogy például egy szegedi egy budapestivel, egy pécsi egy kaposvárival beszél, harmadik lépés a baráti és családi összefonódás. Ez a hármas együtt jelenti a megvalósult integrációt.

A világnak hihetetlenül nagy gondja a válság, aminek viszont hozadéka, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket.

Végre megvalósulni látszik Zámenhof álma, a föld népeinek közös nyelve. Mindegy, hogy azt eszperantónak vagy angolnak hívjuk.

Szendrei Tibor Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.