Fakép

Washingtonban állítólag már múlt szerdán arról beszélt a Nemzetközi Valutaalap egyik munkatársa, hogy „ott a pénz Magyarországnak, de szó sem lehet addig semmiről, amíg a jegybankügyet folytatják”.

Úgy tudjuk, a kijelentés elhangzásakor jelen volt Szapáry György washingtoni nagykövet is.

Ha így áll a dolog, akkor Orbánékat nem érhette meglepetésként, hogy péntek reggel váratlanul hazautazott a hiteltárgyalásokat előkészítő külföldi delegáció. Olli Rehn uniós biztos parancsára, de nyilván az IMF-fel egyeztetve. Márpedig a kormányzati reakció meglepetésről árulkodott: Szijjártó szóvivő még délben sem volt képben, Lázár frakcióvezető a parlamenti ülés alatt rohangált képviselőtől képviselőig, hogy nyugtassa a kedélyeket, a tárgyalásokat magyar részről vezető Fellegi Tamás pedig csak órákkal a hír megjelenése után reagált, elég hézagosan („ez nem is az igazi tárgyalás volt”).

Hihető, hogy a magyar kormány magas rangú képviselője nem küldött azonnal értesítést Budapestre, hogy az IMF-es fiúk valami nagy dobásra készülnek? Nekünk nem. Az már inkább – mert erről bőségesen szerezhettünk tapasztalatot az elmúlt másfél évben –, hogy Orbán nem vette komolyan a figyelmeztetést. Ő nem szokott ilyesmire energiát pazarolni, az alkalmazkodást csak a másik félről tudja elképzelni. Múltkor kirúgták az IMF-et. Az terv szerint történt.

Most az IMF hagyta faképnél őket. Erre nem volt hirtelenjében válasz. Délutánra lett: Rogán képviselő két módosítása jelezte, hogy a kormány kész átgondolni a jegybank lerohanását. Talán még idejében. (A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.